На Кіровоградщині в рамках роботи ІІ конференції Асоціації органів місцевого самоврядування 340 її делегатів обговорили хід впровадження на території області Закону України «Про органи самоорганізації населення».

Голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення» (м. Одеса) Андрій Крупник ознайомив учасників конференції з порядком створення сільських комітетів, зупинився на повноваженнях, що надаватимуться їм, а також розповів про фінансово-економічні основи діяльності сільських комітетів та джерела формування їх бюджетів.

Голова Компаніївської районної ради Володимир Білобровенко, Бобринецької — Іван Танасієнко, Кіровської районної у м. Кіровоград — Олександр Рацул, Новомиргородської міської — Яків Немировський, Тернівської сільської — Петро Семенець висловили своє бачення особливостей та принципів упровадження норм зазначеного закону. Висловили слушні зауваження та пропозиції. Зокрема, щодо необхідності активнішого використання уже наявних апробованих форм і методів активізації ініціативи місцевих громад.

Учасники конференції ухвалили рішення рекомендувати уповноваженим представникам муніципалітетів — членам Кіровоградської обласної асоціації органів місцевого самоврядування вжиити заходів щодо створення та легалізації сільських комітетів у територіальних громадах, що складаються з кількох сіл, у разі необхідності здійснювати їх реєстрацію як юридичних осіб, а також вжити необхідних заходів для розширення мережі квартальних та вуличних комітетів.

Організатори завчасно подбали, щоб делегати конференції одержали комплекти інформаційних та методичних документів. У контексті такої діяльності виправданим став розгляд динаміки втілення на території області проектів ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». На Кіровоградщині до розробки таких проектів залучено майже всі райони — охоплення проектами становить близько 70 відсотків території області. Загалом мікропроектів, спрямованих на ремонт загальноосвітніх та дитячих закладів, ФАПів і водогонів, набралося по Кіровоградщині торік понад три десятки. На тридцяти соціальних об’єктах проведені заходи з енергозбереження, які дали змогу зекономити близько 10 відсотків коштів місцевих бюджетів. А головне — значно покращили умови життя, надання соціальних, освітніх та інших послуг для жителів сіл і селищ.

Варто зазначити, що така масштабна діяльність була б неможливою без активної позиції координатора проектів у Кіровоградській області Тетяни Головченко і, звичайно ж, її тісної співпраці з керівниками органів місцевого самоврядування та активістами самоорганізації населення. Адже втілення проектів у життя можливе лише за умови їх співфінансування всіма учасниками.

Враховуючи напрацьований досвід, одним із першочергових завдань для реалізації на період до 2015 року на конференції визнано надання необхідної методичної та практичної допомоги членам асоціації, активізацію їх діяльності щодо реалізації на території області міжнародних проектів, грантів і програм. Членам обласної Асоціації органів місцевого самоврядування рекомендовано активніше здійснювати заходи щодо залучення територіальних громад до впровадження на їх територіях інвестиційних проектів.

Надзвичайно важливим, на думку делегатів конференції, стало підписання угоди про співпрацю між Асоціацією органів місцевого самоврядування та Федерацією профспілок області. Голова федерації профспілок Сергій Петров зазначив, що така непересічна подія — укладання угоди про співпрацю між двома найпотужнішими обласними організаціями відбулася в Україні вперше. Відтепер головне — налагодити тісну співпрацю та консолідувати зусилля, спрямовані на захист соціально-економічних, трудових прав і гарантій жителів області.

А голова обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Микола Ковальчук переконаний, що співпраця влади з профспілками допоможе прискорити хід соціально-економічних реформ і покращить життя людей та територіальних громад. З цією метою необхідно розробити спільні пропозиції і рекомендації щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, державних, обласних і районних програм економічного і соціального розвитку. В цьому контексті виникає потреба проведення спільних консультацій, вироблення узгоджених позицій щодо найгостріших та найактуальніших проблем у сфері захисту прав і гарантій жителів області.

На конференції розглянули ще один важливий для регіону напрям діяльності — налагодження співробітництва Кіровоградщини з регіонами та профільними асоціаціями Республіки Італія. Почесними гостями конференції стали президент асоціації «Італія — Україна» Джузеппе Маші та генеральний директор Алла Ромашко. Гості розповіли делегатам про особливості органів самоорганізації населення в Італії та роботу італійських торгово-промислових палат. А також поділилися своїм баченням перспектив співпраці з Асоціацією органів місцевого самоврядування зокрема та з Кіровоградщиною загалом.

На конференції також внесли зміни до статуту — віднині на Кіровоградщині створюватимуться також районні відділення асоціації. Прийняли до складу асоціації 133 нових члени — сільські, селищні та міські ради. А також затвердили структуру та дизайн єдиного веб-порталу обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Кіровоградської області.

Кіровоградська область.

Пряма мова

Микола Ковальчук, голова Асоціації органів місцевого самоврядування Кіровоградської області: «У державі розпочинається процес реформування місцевого самоврядування, одним із напрямів якого є залучення населення до процесу управління територіальними громадами, розвитку громадянського суспільства. Враховуючи надзвичайну важливість ефективної діяльності органів самоорганізації населення, асоціація розпочала активну роботу в цьому напрямі».

 

Микола Ковальчук та Сергій Петров (ліворуч) під час підписання угоди про співпрацю.

 

Фото автора.