Сьогодні — Міжнародний день захисту дітей

Молода родина киян Ольги та Леоніда Лебедєвих справляє новосілля. Тепер вони вже не просто сім’я, а «вісім Я» зі статусом дитячий будинок сімейного типу. Досі подружжя виховувало двох братів-близнят — Віталіка та Володимира («Голос України» писав про них у матеріалі за 30.09.2012 «Не бійтеся бути батьками!»). А нещодавно Лебедєвим ще четверо дітей сказали своє «да». Річ у тім, що з цього складу починаються всі їхні імена: Даяна (10 років), Дамір (6 років), Данат (5 років) і Дамініка (1,2 року). Вони всі виховувалися в одній сім’ї. Бабуся вважала, що коли назвати онуків на «да», то вони будуть щасливі. На жаль, цього виявилося мало. Діти росли в неблагополучній родині, не маючи навіть елементарних побутових умов... Маму позбавили батьківських прав, а братів і сестер узяли під свою опіку Лебедєви.
— Якби ми цього не зробили, їх би розділили й відправили до різних інтернатів, — пояснив тато-вихователь Леонід.
Напередодні Дня захисту дітей адміністрація Солом’янського району столиці надала новому осередку суспільства просторе дворівневе житло. Тут усім вистачить місця.
 Голова Солом’янської райдержадміністрації Максим Луцький привітав Лебедєвих з новосіллям і пообіцяв усіляко підтримувати їх у нелегкій і шляхетній батьківській праці.
З Лебедєвими «Голос України» познайомився у вересні минулого року. Їх було ще четверо. Брати-п’ятикласники Віталік і Вова, які виховувалися в цій прийомній родині, охоче розповідали про свої захоплення: плавання та футбол. Вони настільки різні, що вчилися в різних школах.
А глава сімейства Леонід тоді казав, що дітей багато не буває. Мовляв, вони із дружиною планують взяти ще на виховання малят. І от нині у них під опікою шестеро! Не виключено, що через рік суд перегляне справу про позбавлення батьківських прав, і Даяну з рідними братами та сестричкою повернуть мамі.
— Як буде — покаже час, — говорить Леонід. — Головне — щоб дитинство цих дітей було повноцінним. Ми повинні навчити їх елементарній культурі поведінки, урізноманітнити дозвілля. Данат піде до садочка. Даяна і Дамір до школи «Росток». Підберемо їм гуртки. А ось Володимир дуже хоче бути військовим — продовжити навчання в «кадетському» ліцеї №23. Намагаємося здійснити його мрію.
Брати Віталік і Вова з’явилися в житті Ольги 2006 року. Тоді молодій незаміжній жінці було 28. Вона звернулася до держадміністрації Солом’янського району столиці із заявою про бажання створити прийомну родину. Коли їй зателефонували з районної служби у справах дітей і запропонували взяти чотирирічних двійнят (згідно з законом братів не можна розлучати), жодної хвилини не сумнівалася. Так в Ольги, молодого банківського службовця, з’явилася своя родина. А Леонід почав зустрічатися з Ольгою, коли вона вже виховувала двійнят. Він зізнався, що спілкування з нею перевернуло життя: «Ольга — моя рідна, єдина людина, яку я шукав. І я зможу стати хорошим чоловіком і батьком». Одружилися, і чоловік взяв на себе обов’язки глави сімейства. Хоча, як згадує він сам, це був безпрецедентний випадок у практиці всиновлення на той час. Щоб офіційно одержати відповідний статус, Леоніду потрібно було пройти низку процедур: від збору всяких довідок до цілковитого медогляду.
Усе це в минулому. Нині у Лебедєвих великий сімейний будинок для дітей, хоча офіційно він і називається «сімейного типу», у ньому править не типова, а справжня любов і повага до тих, за кого вони відповідають.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 
Дамір і Данат  обживаються у новому домі.