Документальний фільм «Холодний Яр. Воля України — або смерть!» презентовано цього тижня в столичному кінотеатрі «Київ» Громадською організацією «Не будь байдужим».
Ідея створити цю картину зародилася ще два роки тому, але завершити роботу вдалося тільки нині, — зазначає Оксана Левкова, директор ВГО «Не будь байдужим». Фільм знято за відомим романом Юрія Горліса-Горського «Холодний Яр», він триває всього 26 хвилин. За словами режисера Галини Химич, картина не має на меті повністю розкрити історію холодноярських подій, а скоріш — зацікавити глядача та підштовхнути до подальшого вивчення цієї теми, що нині є особливо актуальною. «Фільм — динамічний, показаний окремими мазками, без ліричних відступів. Це обумовлюється насамперед тим, що сучасна молодь вимагає швидкої динамічної картини», — пояснює Оксана. Бюджет стрічки — 30 тисяч гривень, вони зібрані завдяки зусиллям спонсорів, інколи це люди зі скромними статками — слюсарі, медсестри, студенти, волонтери. Короткометражку планують записати на диски та розповсюдити по школах серед учнів старших класів.
Кінокартина розповідає про бойові подвиги повстанців Холодного Яру, які у 1919—1922 роках на Черкащині чинили відчайдушний опір Червоній Армії. На їхніх прапорах було написано «Воля України — або смерть!» На запитання «Чому саме ця тема?» Оксана Левкова відповідає: «Тому, що це важливо, це справді героїчна сторінка в історії України, про яку мало хто знає. А між іншим, на цій книжці Горліса-Горського було виховане свого часу ціле покоління тих, хто потім воював в Українській повстанській армії. Отже, ця історія спростовує стереотипи щодо того, що визвольна боротьба була поширена тільки на землях Західної України». Якщо дорослі читачі завдяки роману Василя Шкляра «Чорний ворон» («Залишинець») уже обізнані з подіями та героями Холодного Яру, то, на жаль, школярі про них знають небагато. Скажімо, нинішні десятикласники ніколи про них навіть не чули.
Відразу після перегляду своїми першими враженнями поділилися почесні гості кінопрем’єри — письменники Роман Коваль і Василь Шкляр.
«Фільм хороший, динамічний, адекватний тому, що відбувалося. Єдине, що я можу серйозно покритикувати — це термін «Холодноярська республіка». Повстанці себе називали інакше — «Полк гайдамаків Холодного Яру». Загалом фільм красивий, майстерно зроблений, патріотичний. Я думаю, він викличе нову хвилю інтересу до визвольної боротьби», — каже Роман Коваль.
«У людей, які мають особливий сентимент до Холодного Яру, язик не повернеться на якісь критичні зауваження, хоча вони б і могли тут бути. Колись я сказав, що українці поділяються не на східняків та західників, а на тих, хто читав «Холодний Яр» Горліса-Горського, і тих, хто не читав. Сподіваюся, фільмів на цю тему буде більше. Я чекаю, нарешті, художню стрічку за романом Горліса-Горського», — зауважує Василь Шкляр.
Активісти планують показати кінокартину бійцям, котрі воюють на сході України. Організація «Не будь байдужим» зв’язалася з інспекцією АТО з інформаційно-психологічних операцій. Керівництво інспекції повідомило: вони будуть раді, якщо їм нададуть для перегляду запис цього фільму на дисках. До того ж, уже є замовлення на стрічку від батальйону «Київська Русь».