Громадою захищають річку Згар, притоку Південного Бугу, мешканці райцентру Літин і сусіднього села Селище. Вони виступають проти спорудження на березі об’єкта, який, на їхню думку, завдасть шкоди річці. Тим часом у підприємця є всі необхідні дозвільні документи для будівництва. Тому з настанням весни, за його словами, планує відновити роботи. Захисники річки не приховують: якщо це станеться, на знак протесту перекриють міжнародну автомобільну трасу.

Розпочали із знищення дерев

— Коли річка заплаче чорними слізьми, буде пізно бити на сполох, треба нині це робити, — каже депутат Селищанської сільської ради Літинського району Микола Бевз. — Вона рятувала наших батьків і дідів у голодні роки. У селі дотепер розповідають, як під час голодовки люди приходили до води, щоб зловити рибу. А тепер маємо захистити від біди нашу рятівницю. Зробити це буде непросто, бо чиновники стали на бік підприємця. Але ми не відступимося.

Захисники річки вже провели дві акції протесту. Одна з них увінчалася успіхом. Викопаний на березі котлован підприємцю довелося засипати. А ось врятувати сквер на березі Згару не вдалося. За словами співрозмовника, тут знищено понад десяток багаторічних дерев. Підприємець зрізав їх, щоб звільнити місце під будівництво.

— Не тільки Згар, а й Південний Буг не стане чистішим, коли у нас з’являться такі об’єкти, — продовжує Микола Бевз. — Ті, хто у Вінниці надавав дозволи на будівництво, мали б замислитися над цим. Ще до свого гирла Згар протікає територією майже двадцяти населених пунктів. Улітку в річці купаються діти. Адже їм не поясниш, що не можна занурюватися в таку воду. Поруч криниці з питною водою. Щоб нас краще почули, створюємо осередок організації «Екологічна ліга» і переконуватимемо чиновників, щоб відкликали свої дозволи.

Ремонт автомобілів біля води

Біля самого в’їзду до містечка Літин, якщо прямувати з Вінниці, збудовано міст через річку Згар. Одразу за ним, праворуч у низині, велика галявина. Саме тут приватне підприємство «Літинбудматеріали» планує побудувати комплекс придорожнього сервісу. Керівник підприємства Микола Остапчук пояснив, що споруда передбачатиме станцію техобслуговування автомобілів, мийку і деякі інші види послуг. Захисники річки переконані, що в неї підуть стічні води після миття транспорту. Не вірять і в те, що на станції встановлять систему очистки.

Місце для сервісу надзвичайно вигідне. Воно на узбіччі автомобільної траси міжнародного значення «Умань—Краковець». Упродовж дня тут проходить не менш як тисяча автомобілів. Проблем із замовниками в підприємця не виникатиме.

— Жителям сусідніх будинків немає чого хвилюватися, — каже пан Остапчук. — Після всіх цих скандалів ми перенесли місце будівництва ще далі від річки. Якщо раніше планували здійснювати його за 25 метрів до води, то тепер відстань буде 40 метрів. Порушником закону, як дехто каже, себе не вважаю. Навпаки. Я його дотримуюся, і роботи не розпочинав, поки не підготував всі необхідні для цього документи. Їх отримав у державних структурах на законних підставах. Не бачу причин, щоб не проводити будівництво. Ми тут ще й роботу дамо людям.

Немає підстав відмовити

Чиновники з району й області стверджують, що згідно з чинним законодавством не мають підстав відмовити в дозволах на виділення земельної ділянки і спорудженні на ній об’єкта з надання сервісних послуг автомобілістам. Хоча не всі одностайні у прийнятті таких рішень. В обласному управлінні охорони навколишнього природного середовища спочатку офіційно повідомили, що «...вибір земельної ділянки не погоджувався з управлінням, а це є обов’язковим. Проекти будівництва автомийки на державну екологічну експертизу до Держуправління не надходили, без отримання позитивного висновку державної екологічної експертизи будівництво цих об’єктів неможливе». Утім, пізніше чиновники «підправили» самі себе. Уточнили, що необхідні документи було надано раніше, у квітні 2009 року, колишнім керівництвом управління. Вони чинні досі. Зелене світло для проведення робіт дали ще в одній державній структурі — обласній екологічній інспекції. Там підтвердили, що проект відведення земельної ділянки погоджено з усіма відповідальними за це службами.

Проект відведення земельної ділянки затверджено Літинською селищною радою. «Ми не мали права відмовити в затвердженні цього документа, — каже селищний голова Літина Анатолій Бичок. — Рішення про надання в оренду земельної ділянки було прийнято відповідно до чинного законодавства після погодження з відповідними службами, які здійснюють контроль за використанням і охороною земель, та висновку державної землевпорядної експертизи. Остання підтвердила відповідність прийнятих документів чинним законам та нормативно-правовим актам».

Станцію можна будувати за містом

Іншої думки дотримується заступник голови Літинської райдержадміністрації Галина Крива. Вона очолювала комісію з перевірки скарг громадян з приводу згаданого будівництва.

— Хоч як переконував підприємець, що об’єкт буде екологічно безпечний і на ньому використовуватимуть зарубіжні технології, я особисто в таке не повірила, — каже пані Галина. — Будь-яка техніка дає збої в роботі, навіть атомні станції. Тому ніхто не може дати 100-відсоткову гарантію, що в нас нічого не станеться. Нам треба думати, як допомогти річці, бо вона вже обміліла, замулилася в багатьох місцях, а не будувати об’єкти, які можуть ще більше погіршити її стан. Станцію для ремонту автомобілів можна будувати за містом.

За словами Галини Кривої, комісія після вивчення питання дійшла висновку: спорудження комплексу придорожнього сервісу на березі річки Згар недоцільне, бо може завдати шкоди екології річки і мешканцям навколишніх будинків. Працювала комісія восени минулого року. Як стверджує її голова, перевірку здійснювали представники всіх структур, причетних до визначення й надання дозволів на спорудження аналогічних об’єктів у зонах, що перебувають на берегах водних артерій.

— Таке враження, що наші чиновники не знають, що робить ліва, а що права рука, — каже голова вуличного комітету з вулиці Зарічної села Селище Анатолій Зелениця. — Ми звернулися до Вінницької природо-охоронної прокуратури. Можливо, там встановлять істину і виведуть на чисту воду тих, хто хоче скаламутити її в нашій річці.

 

Вінницька область.

Фото автора.

У цій низині, на березі річки Згар, планують побудувати комплекс з техобслуговування автомобілів та миття транспорту.

 Дерева під будівництво вже вирізали.