Ольга, 17 років, НМУ ім. О. О. Богомольця:
— Я не належу до жодної з субкультур, але ставлюся до них нейтрально. Мені здається, що субкультури — явище, притаманне підліткам, оскільки вони шукають спілкування та нові відчуття і знаходять це у молодіжних рухах. З часом бажання належати до субкультури зникає, оскільки кожен дорослішає і у більшості погляди на життя змінюються.
Але, безсумнівно, молодіжна течія впливає на формування особистості, і не завжди негативно, як прийнято вважати. Інколи це допомагає людині розкрити свої можливості, знайти себе у житті і розширити кругозір. Та у суспільстві частіше згадують негативні аспекти субкультур, тому більшість батьків бояться за своїх дітей.
 
Олександр, 25 років, Університет економіки та права «КРОК»:
— Молодіжні субкультури вважаю явищем позитивним, оскільки вони дають людині можливість самовиразитися, знайти однодумців, розібратися у своїх почуттях. Представники таких неформальних рухів — переважно підлітки 12—17 років, оскільки у цьому віці відбувається пошук себе у житті і становлення як особистості. Звичайно, є деякі індивідууми в субкультурах і 25-річного віку, але це рідкість.
Вплив молодіжної течії на дитину може бути як негативним, так і позитивним — залежно від субкультури, представником якої вона себе вважає. Та батьки зазвичай мислять стереотипами, вважають субкультури сектами і бояться, щоб їхнє чадо не примкнуло до руху через незнання.
 
Анастасія, 18 років, КНЕУ:
— До молодіжних субкультур я не причетна, проте не критикую чийсь свідомий вибір. Хоча мені здається, що молодіжні рухи — хвороба вікова, як вітрянка. Річ у тім, що у підлітковому віці відбувається становлення людини, тому зростає потреба в увазі і самовираженні. Деякі знаходять спосіб самовираження саме у субкультурах. Безумовно, належність до молодіжної течії впливає на особистість, проте по-різному. Хтось проявляє і розвиває себе духовно, хтось думає, що це модно, і черпає усе найгірше.
Батьки в основному не схвалюють бажання дитини стати представником певної субкультури. Адже це духовно відсторонює чадо від родини, внаслідок чого можуть виникати непорозуміння та сварки.
 
Олексій, 19 років, КСУ:
— Я не прихильник молодіжних субкультур і ніколи не ставився до них позитивно. Представники таких рухів живуть у своєму світі за своїми правилами і не сприймають загальноприйняті норми та правила. Найчастіше цим починають хворіти у підлітковому віці, але з часом розуміють, що дарма витрачали час і гроші на покупку відповідних атрибутів та одягу для створення іміджу. А деякі ще й примудряються переходити з однієї субкультури в іншу!
Загалом, я не бачу у молодіжних течіях нічого хорошого та корисного і розумію батьків, які категорично проти них. Адже це негативно впливає на подальший розвиток, психічний стан і характер дитини.
 
Катерина, 18 років, НТУУ «КПІ»:
— Я вважаю, що субкультури — своєрідний спосіб самовираження, тому ставлюся до них позитивно. Як правило, до молодіжних рухів проявляють інтерес саме підлітки, намагаючись знайти себе у житті. Тим не менш, ніколи не пізно вирушити на пошуки свого призначення і спробувати зрозуміти себе краще.
Вплив субкультур на особистість непередбачуваний, адже людина завжди сама себе ліпить: інколи ми намагаємося прищепити собі певні якості і позбутися інших. Природно, що хороші батьки намагаються захистити своїх дітей від небезпек і негативного впливу. А субкультури овіяні чутками, забобонами та стереотипами. Тому не дивно, що у багатьох батьків ці неформальні групи викликають неоднозначні емоції.
 
Розпитувала Злата ГОРДАШ.

Фото надані учасниками опитування.