Що подати до святкового стола? Кілька порад стосовно «алкогольного» меню нашому споживачеві можуть дати фахівці Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». Напередодні Новорічних і Різдвяних свят вони закупили сім пляшок напівсолодкого шампанського й відправили їх до лабораторії. Цього разу випробуванню піддали продукцію п’яти вітчизняних марок, а також два імпортні зразки.
Спочатку вивчили маркування й упаковку «шиплячого» напою. У Bagratіonі на лицьовому і зворотному боці була зазначена різна ємність — 0,75 л і 0,75 мл. Неприємна помилка... У цього ж шампанського міцність була позначена однією цифрою — 12%, тоді як відповідно до стандарту вміст спирту мав бути зазначений у певних межах.
За якої температури подавати напій? Виробники тут не дійшли спільної думки. Crіcova рекомендує охолоджувати вино до 6—8 градусів, «Шабо» і «Одеса» — до 8—10, «Золота Балка» — до 8—12. Деякі й зовсім не вказали рекомендовану температуру на пляшці. Натомість на етикетці шампанського «Одеса» приємно здивував термознак, який проявляється під час охолодження напою до необхідного «градуса за Цельсієм».
Треба зауважити, що український споживач звик називати шампанським усі «шипучі» ви-на. В Україні ці напої виробляють за двома різними держстандартами: ДСТУ 4800:2007 «Шампанське України» і ДСТУ 4807:2007 «Вина ігристі».
«З точки зору смаку або інших споживчих властивостей ці напої можуть не надто відрізнятися, — пояснює експерт центру «Тест» Ніна Кильдій. — Уся справа в особливостях технології. Приміром, ігристі вина можна виготовляти без додавання цукру, використовуючи тільки природний цукор винограду. До речі, шампанським за нашими стандартами має право називатися винятково біле ігристе вино. А взагалі ігристі вина можуть бути і білими, і рожевими, і червоними. Безумовно, найціннішим напоєм є витримане шампанське — воно «зріє» щонайменше три роки. На приготування витриманого ігристого вина стандарт відводить 9 місяців. Але ці напої коштують набагато дорожче. Ми ж перевірили сім зразків популярного, доступного за ціною продукту, який отримують без витримки».
У лабораторії напої протестували за двома стандартними показниками — міцністю й кислотністю. Міцність шампанського повинна становити 10,5—12,5%, ігристих вин — у межах 10—13,5%. Норма за кислотністю (у перерахунку на винну кислоту) для шампанського становить 5—9 г/дм3, для ігристих вин — 5—8 г/дм3. Усі зразки відповідали всім вимогам, за винятком шампанського Bagratіonі. Це вино відповідало українським стандартам, але не «дотягнуло» до заявленої на етикетці міцності (12%). Насправді спирту виявилося 11%. Тому грузинському зразку трохи знизили оцінку. В інших шести марок отримані в лабораторії й заявлені цифри збігалися й відповідали вимогам Держстандарту.
Дегустувати шампанське довірили фахівцям. Вони ретельно вивчили зовнішній вигляд, аромат і смак напоїв. Шампанське «Золота балка» було знято з дегустації, тому що виявилося «окисленим», хоча його строк придатності ще не минув (напій було розлито у 2013 році). У шампанського гарантійний термін зберігання становить 12 місяців, але й після його завершення продукт уважається придатним для реалізації, якщо в ньому не з’явилося помутніння або осаду (про це попереджає напис на етикетці). Помутніння або осаду у вині «Золота Балка» не виявили.
За результатами тестування ця марка отримала оцінку «погано», повідомили експерти центру «Тест». Інші зразки (ТМ «Шабо», Bagratіonі, «КЗШВ», «Одеса», Oreanda і Crіcova) вибилися у відмінники і хорошисти.
Вл. інф.
У тестуванні брали участь:
Радянське шампанське напівсолодке (КЗШВ)
Вино гристе напівсолодке біле («Шабо»)
Шампанське України напівсолодке («Одеса» L’odessіca)
Шампанське України напівсолодке («Золота балка»)
Вино виноградне натуральне ігристе біле (Bagratіonі, Грузія)
Шампанське України напівсолодке (Oreanda)
Вино виноградне спеціальне ігристе напівсолодке біле (Crіcova, Молдова)