13 березня на засіданні Європарламенту у Страсбурзі голова Комітету парламентського співробітництва ЄС—Україна Павел Коваль озвучив проблеми з дотриманням виборчого законодавства в Тернопільській області. 

Це реакція на звернення тернопільських депутатів, які передали до Європарламенту рішення судів (а їх було 12) про введення до обласної ради депутатів замість вибулих та список депутатів, які вже понад два роки позбавлені законного права виконувати свої повноваження. Це звернення також бу-

ло надіслано до всіх облрад, Асоціації міст України, представникам Європарламенту та Єврокомісії в Україні.

— Ситуація не стосується депутатів від «Свободи», — наголосив, виступаючи в Тернопільському прес-клубі народний депутат від цієї політичної сили Олег Сиротюк. — Ідеться про порушення прав людей, які пішли на вибори, зробили свій вибір, але впродовж двох з половиною років він не реалізований. Обрані ними депутати, незважаючи на рішення судів, не можуть отримати мандати. Політична карта області викривлена. Окремі чиновники вирішили, що можуть порушувати Конституцію і змінювати волевиявлення громадян. Тим паче цього не можуть робити деякі члени територіальної виборчої комісії, які нехтують її засідання. Їхнє завдання — фіксувати вибір громадян і не більше. Ситуація вийшла за межі Тернопільщини.

Депутат переконаний, що влада на прикладі одного регіону експериментує з волевиявленням громадян напередодні ймовірних дострокових виборів до Верховної Ради, а можливо, й президентських.

Тернопільська область.

Народні депутати Олег Сиротюк (праворуч) і Михайло Головко під час зустрічі з журналістами.

 

Фото автора.