За відсутності «вибитих» аквалангістами та браконьєрами хижаків ця риба так розплодилася, що нинішнього року для 22 промислових підприємств області навіть не стали встановлювати граничну квоту на її вилов.

Тепер у низов’ях Дніпра й Каховському водоймищі карася можна добувати скільки завгодно, до того ж у межах загального ліміту, визначеного одразу для трьох регіонів — Херсонщини, Запоріжжя та Дніпропетровщини. І наші рибалки активно цим займаються: тільки в січні з його не найсприятливішими погодними умовами вони вже вийняли із сіток і вентерів до 55 тонн карася, якому не стоять на заваді ні забруднення річки, ні глобальні зміни клімату. Утім, у період нересту промисловими снастями навіть карасиків ловити, як і раніше, буде заборонено. А в належних для цього місцях можна дозволити собі виловити вудкою з одним гачком або «донкою» ті-таки три кілограми трофеїв за день.

Рибалки-любителі, до речі, нарікають: таких місць треба б передбачити більше, тому що на ділянках, які давно стали популярними, далеко не завжди є можливість розташуватися з комфортом. Приміром, «стінку» міської набережної на проспекті Ушакова останніми роками «вподобали» дорогі яхти, через корпуси яких вудку просто не закинеш. Начальник управління «Херсондержрибоохорони» Юрій Кацагоров каже, що його відомство не проти розглянути можливість відведення нових ділянок для любительського рибальства, однак для цього потрібно звернення місцевої влади.

 

Херсонська область.