Днями орнітологи виявили на кримському озері Ярилгач 30 особин качок-савок. Як з’ясувалося, на півострові спеціалісти з товариства охорони птахів помітили савку ще 7 років тому і дуже цьому зраділи. Адже цей глобально вразливий птах, абориген Палеарктики й релікт давнього моря Тетіс, останнім часом став надзвичайно рідкісним на нашій території. 

Природоохоронці пояснюють його появу на наших теренах зміною клімату. У Туреччині, де звикли зимувати ці птахи, стало ще тепліше, поменшало вологи. А ще кажуть, там підвищилась солоність води, от савка й подалась до нас. У наших водно-болотних угіддях їй комфортніше переживати зиму. Окрім савки, орнітологи зареєстрували також такі червонокнижні види, як казарка червоновола, баклан чубатий і лебідь малий.

На жаль, якщо природа сприяє, то люди всіляко намагаються цьому завадити, констатують екологи. Під час обстежень природоохоронці фіксували й негативні чинники, що загрожують пернатим та водоймам, які є їхньою домівкою. Зокрема, узбережжя озера Ярилгач, де наразі зимує савка, а разом із нею сотні інших качок, куликів і мартинів, незаконно забудовують. Будівельники засипають приозерні солонці, порушують берегову зону та забруднюють воду в озері. Також забудовники знищують надзвичайно цінні водно-болотні угіддя, порушуючи українське природоохоронне законодавство і міжнародні угоди.

Фахівці переконані: якщо такі дії не буде зупинено, існує висока ймовірність втрати цього унікального водно-болотного угіддя, а разом із ним і рідкісних видів птахів. Ще одна загроза — рибалки. Буває, що птах потрапляє і в рибацькі сіті. А все тому, що в пошуках поживи він може пірнати на глибину до 20 метрів, а вже там легко заплутатися в таких тенетах.

Вл. інф.

Фото із сайту «Вікіпедія».