П’ять ліжок ділять між собою і жінки, й чоловіки
 
«Дорога редакціє газети «Голос України»! У нас закрили лікарню. Була дуже затишна, чистенька лікарня на 20 ліжок. Підеш до лікаря, дасть направлення, ляжеш на десять днів, проколешся — і добре. Тепер зробили денний стаціонар. Відвели одну палату на п’ять ліжок. Лежать разом жінки й чоловіки. Після крапельниці потрібно полежати хоча б півгодини, а над тобою вже стоїть другий пацієнт.
Хіба ж ми гадали, що нам таке на старості буде? Адже в нас багато пенсіонерів, які відпрацювали 30—40 років. Виступав по телевізору наш Президент. Казав, що до стареньких прийде додому лікар. Лікар прийде, пропише лікування, а хто буде уколи робити? Бігаєш, шукаєш медсестру, але їй потрібно платити. А яка в нас пенсія? Віддай за медикаменти, за уколи — а за що жити?
До денного стаціонару потрібно щодня ходити, а це в нас по два-три кілометри. Був випадок, коли жінку із села Карпівки з високим тиском повезли до Миколаївки, але там у районній лікарні не виявилося місця. І її щодня на мопеді возив чоловік до Райгородка на крапельниці. Хіба це не знущання над нами? Допоможіть нам, бідним пенсіонерам, ми вас дуже просимо!
Цівковська, Краснокутський, Доценко та інші (загалом 40 осіб).
Райгородок 
Слов’янського району 
Донецької області».
 
Прокоментувати цей лист, а також відповісти, чому про успіхи медичної реформи чути лише з уст чиновників, тоді як читачі надсилають самі скарги, попросили заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Олену Петряєву під час прес-конференції керівництва області за підсумками 2012 року.
— Так, є одиничні випадки неузгодженості в наданні медичної допомоги і на первинному, і на вторинному рівнях, — відповіла Олена Петряєва. — Але хочу нагадати, що реформа почалася 1 січня 2012 року, їй менше року. У цьому віці дитина ще тільки починає ходити, але ще не ходить. І від того, як ми спрямуємо нині цю дитину, так вона й піде.
Стосовно Райгородка, то там ніколи не було стаціонару — були медично-соціальні ліжка, куди із навколишніх сіл госпіталізували осіб похилого віку, і вони там перебували в осінній і зимовий час, коли не могли за собою доглядати. Тепер у селищі створено амбулаторію. Там є денний стаціонар. Місцева влада виділила близько 900 тисяч гривень на те, щоб навести лад. Там будуть окремі палати, і жіночі, і чоловічі. Тобто йде процес. Його планується завершити до кінця січня.
Щодо необхідності госпіталізації, то  Сло- в’янський район має свою центральну районну лікарню в Миколаївці, і за потреби всіх пацієнтів направляють на госпіталізацію до стаціонарного відділення. Треба розбиратися, з якої причини не був госпіталізований пацієнт. Повірте, в сільських районах лікарні не перевантажені, — вважає чиновник.
Донецька область.
P.S. Газета планує й надалі регулярно висвітлювати перебіг реформи охорони здоров’я на місцях, зокрема, про те, як вирішуватимуть питання надання медичної допомоги в Райгородку.
 
ДОВІДКОВО
 
У Донецькій області створено 72 центри первинної медично-санітарної допомоги, створюється мережа амбулаторій за місцем проживання — на кінець 2012 року їх налічувалося 448 (у 2011-му — 142). Завершено реформування єдиної служби екстреної медичної допомоги. Це дало змогу підвищити вчасність доїзду бригад «швидкої допомоги» до пацієнтів у сільських районах із 80 до 88 відсотків. На капітальний ремонт у центрах первинної медично-санітарної допомоги в 2012 році витрачено 7,9 мільйона гривень (у 2011-му — 1,8).
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.