Харків шокований і переповнений чутками про можливі мотиви зухвалого вбивства судді Фрунзенського районного суду Володимира Трофимова та його родини. Тему жваво обговорюють і в Інтернеті, і на вулицях міста. Правоохоронці поки що досить стримані.
— Я особисто знав цю родину. Моя сестра навчалася в одному класі з їхнім сином. Те, що в нього не було машини, жив у трикімнатній квартирі із дружиною й сином, про щось свідчить? Син біолог, не пішов в «корупціонери». Злочин — виклик усім харків’янам. Жорстоке, жахливе вбивство. Його мають розкрити. Якщо так вчиняють із суддями, то в країні вже ніхто не почувається в безпеці, — такими цитатами переповнено Інтернет...
З «народних» версій поки що найпопулярніша — розправа за давно прийняті рішення. Можливо, з кавказьким слідом. Мовляв, засуджені вийшли на волю й так жорстоко помстилися. Причому саме в день професійного свята представника Феміди.
— Ми не знаємо його гріхів, але здогадуватися можна, — висловив думку один з харків’ян. — Треба дивитися уважно всі справи за останні роки. Можливо, у людей, що вбили суддю, крапля терпіння виявилася останньою...
Водночас відомо, що Трофимов мав найбільші в СНД колекції монет, а також стародавньої порцеляни, антикваріату та нагород. Збирати колекції почав ще батько вбитого судді, який, до речі, теж усе життя присвятив служінню Феміді. Може, жорстокість убивства — це не більше ніж неправильний слід для оперативників? Колекціонери в Харкові вже гинули за свої «брязкітки», вартістю в тисячі й десятки тисяч гривень.
Тим часом, через дві доби після злочину жодних нових версій у слідчої групи немає. Принаймні про це нічого не повідомляється. Тим часом Генеральний прокурор України Віктор Пшонка поставив завдання «розкрити злочин і зробити це найближчим часом». А ГУ МВС у Харківській області навіть пообіцяло винагороду в сумі 200 тисяч гривень за будь-яку достовірну інформацію про те, що сталося.
На цей момент усе, про що вдалося довідатися з офіційних джерел, — це те, що слідство розглядає три версії: професійна діяльність, убивство з метою заволодіння колекцією антикваріату, порцеляни й монет, а також убивство на замовлення. За словами Генерального прокурора, призначено понад 30 експертиз: судово-медична, судово-імунологічна, судово-дактилоскопічна тощо.
У Харкові також побував голова Служби безпеки України Ігор Калінін. Його відомство працює над версією, пов’язаною з хобі вбитого. Судячи з усього, частина колекції все-таки зникла. Проводять її інвентаризацію. Зокрема, наявні експонати звіряються з електронним реєстром, знайденим у домашньому комп’ютері родини.
Експерти схиляються до того, що жертви були застрелені в голову. При цьому чотири члени родини були вбиті не одночасно. Проте лише син судді був ще живий, коли йому відрізали голову. Розправа над нещасними проводилася професійно дуже гострим важким знаряддям — шаблею чи тесаком. За даними слідства, убивць було не менше двох.
Відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень, загиблий суддя Трофимов розглядав цивільні й кримінальні справи. Його останні рішення не були резонансними. Серед них земельні питання щодо гаражної забудови. Ще відмова банку «Надра» у примусовому стягненні коштів за кредитним договором. Варта уваги кримінальна справа про ДТП. Він засудив водія, що збив пішохода на смерть, до трьох років позбавлення волі з випробним терміном на один рік. Інші — шлюборозлучні процеси й кримінальні справи, де фігурували невеликі крадіжки. Ну а за всю свою діяльність у Фрунзенському райсуді Трофимов виніс понад 3000 рішень.
Як повідомив журналістам голова Апеляційного суду Харківської області Андрій Солодков, у загиблого залишилися старі батьки... З рідними й близькими загиблих працюють психологи.
Харків.
На знімку: Генеральний прокурор України Віктор Пшонка (ліворуч) і міністр МВС України Віталій Захарченко під час прес-конференції у Харкові, присвяченої темі вбивства судді та його сім’ї.
Фото Володимира АндреЄва/УНІАН.