З кожним роком кількість курців в Україні зменшується. Тепер, порівняно із 2013-м, щоденно за цигарку беруться на 3 відсотки менше чоловіків і на 2 відсотки менше жінок. При цьому найпомітнішою ця тенденція є серед людей, яким не виповнилося 30 років. Молодь усе частіше «каже сигаретам ні» і відмовляється навіть від першої затяжки. Принаймні саме про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, результати якого оприлюднили учора з нагоди відзначення Всесвітнього дня відмови від куріння.

І хоча поширеність куріння серед українців зменшується, радіти цьому навряд чи можна. Причина: «Відбувається це не стільки тому, що люди кидають курити, скільки через те, що нові курці не встигають змінювати старих, які, на жаль, передчасно помирають», — каже Тетяна Андрєєва, кандидат медичних наук, експерт з охорони громадського здоров’я. Тому надалі, мовляв, влада повинна не тільки продовжувати вживати ефективних заходів у боротьбі із обігом тютюну (заборона куріння у громадських місцях, ресторанах, кафе, підвищення акцизів на цигарки, табу на рекламу сигарет), а й розробити комплексну програму допомоги тим, хто хоче кинути курити.

«Ми стимулюємо тих, хто хоче кинути курити, тим, що піднімаємо ціни на цигарки. Це вважається найефективнішим заходом. Але треба створювати і додаткові умови. Статистика показує: в середньому курець 3-4 рази намагається кинути палити. Але за підтримки професіоналів, шанси на успіх зростають», — каже Отто Стойко, головний лікар Київського центру здоров’я. Де на це взяти гроші? — Підвищити акцизи на цигарки. До речі, з 2008 року надходження до бюджету від акцизів на тютюн зросли уп’ятеро.

А тим часом у столиці стартувала спільна інформаційна кампанія проекту «Київ без тютюнового диму» та КП «Київпастранс». Відтепер на зупинках та у громадському транспорті розвішуватимуть повідомлення про те, що курити там заборонено (на знімку). Ініціатори припускають: не всі знають про свої права та обов’язки. І це — спосіб їм про них нагадати. Адже так само як одні мають право курити, інші мають право не дихати ядучим димом!

 Фото з Facebook сторінки проекту «Київ без тютюнового диму».