Так називається новий виставковий зал севастопольської панорами, присвячений подвигу саперів у період оборони Севастополя 1854—1855 рр., відкритий до річниці з дня заснування міста. Нова експозиція створена на основі фондових колекцій Національного музею героїчної оборони та визволення Севастополя і музею родини Шереметьєвих (Київ).
6-й саперний батальйон Київської саперної бригади у квітні 1854 р. прийшов у Севастополь із Білої Церкви. У його складі — уродженці Волинської і Катеринославської губерній. У жовтні сапери батальйону пробили перші колодязі в скелястих пластах і глинистому шарі на глибині 5—6 м і 10—12 м і проклали у бік ворога двоярусні галереї. З них вивели слухові рукави, щоб можна було заздалегідь виявити і зупинити французьких мінерів на далеких підступах до 4-го бастіону. Працювали в три зміни по 8 годин, у зміну виходило близько 75 саперів і 200 чоловік від піхоти, моряків і арештантських рот. Основні інструменти — кирка та лопата, відпрацьовану землю виносили в мішках і кошиках.
До кінця січня 1855 р. було створено розгалужену контрмінну систему. Вона захищала підземні підступи до 
4-го бастіону. 3 лютого здійснено перший вибух гальванічним (електричним) способом. Усі наступні сім місяців мінної війни ворог не зміг підійти до 4-го бастіону ближче того місця, звідки був відкинутий першим лютневим вибухом. Через неприступність бастіону війська супротивника перенесли основний удар із Центральної частини міста на Корабельну сторону.
У травні 1855 р. французи рили підземні галереї перед редутом Шварца та 5-м бастіоном, наприкінці липня — перед Малаховим курганом. Але й тут захисники міста їх випередили. Всього за 10 місяців підземно-мінної війни вони під керівництвом полковника Е. Тотлебена, начальника інженерної служби Севастопольського гарнізону, проклали близько 7000 м галерей (з них майже 4000 м — біля 4-го бастіону), здійснили 94 вибухи, витративши 12,5 тонни пороху. Французи зуміли прокласти під землею 1280 м галерей. Пізніше газета «Таймс» писала, що пальма першості в цьому роді воєнних дій належить захисникам Севастополя. Підземно-мінна війна продовжила оборону міста як мінімум на півроку.
У новому виставковому залі крім документів, нагород, особистих речей, предметів обмундирування та побуту представлено дві справжні картини «Робота мінерів» і «Мінні ходи» автора севастопольської панорами художника Франца Рубо. Обидва полотна, відреставровані в 2011 році, вперше виставлені на загальний огляд.
На знімку: цим експонатам майже 160 років.
Фото автора.