Цьогорічну вступну кампанію вже назвали рекордною. Понад шістсот тисяч вступників подали до навчальних закладів 1,9 мільйона заяв. Торік охочих продовжувати навчання було вдвічі менше. Звичайно, не всі з них мріють стати студентами університетів. Значна частина абітурієнтів подали документи до ПТУ та коледжів. Та все ж такі високі цифри свідчать про те, що освіта в Україні  — продукт затребуваний.
Більше того, як показали перші рейтингові списки, українці все частіше хочуть не просто отримати диплом, а й якісні знання. Цим можна пояснити надзвичайну популярність серед абітурієнтів п’ятірки флагманів вітчизняної вищої освіти: Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Національного авіаційного університету та Національного університету «Львівська політехніка». Саме ці вузи отримали рекордну кількість заяв.
На жаль, цього року, як і раніше, технічні спеціальності не перемогли у рейтингах гуманітарні. Не допомогло й збільшення на 24 відсотки державного замовлення для підготовки ІТ-фахівців. Навіть в університеті Шевченка, як його називають студенти, конкурс на мехмат становив 20 осіб на місце, а на англійську мову — 53,5. Причини непопулярності технічних професій, на думку координатора громадського спостереження мережі ОПОРА Ольги Стрелюк, слід шукати в проблемах з середньою освітою: викладанням фізики та хімії, забезпеченням демонстраційним інвентарем у школах. Окрім того, найвагомішим для молоді у виборі професії залишається престижність та прибутковість. А у цій битві юристи поки що перемагають інженерів. Ще й з величезною форою.
 
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.