Минулого тижня рівняни, які мешкають у будинках, розміщених на березі річки Устя, були неприємно вражені тим, що на поверхню спливло багато дохлої риби. Оскільки надворі стояла аномальна спека, то невдовзі до цієї жахливої картини додався й сморід — риба почала розкладатися.
На ситуацію відреагував Рівненський міжрайонний природоохоронний прокурор Віктор Купчик. Обстеживши разом із фахівцями обласних Держрибоохорони та Держ-
екоінспекції, управління ветеринарної медицини м. Рівне, Рівненської міської державної лікарні ветеринарної медицини місце загибелі риби, вони з’ясували, що протягом двох попередніх тижнів температура повітря досягала 35 градусів за Цельсієм. Увечері 10 липня пройшла злива, після якої вранці наступного дня виявлено близько 48 тисяч загиблих рибин. За інформацією обласної Держекоінспекції, проведені дослідження показали низький рівень розчинного кисню в річці Устя (0,45 міліграма на дециметр кубічний за норми не менш як 4 міліграми). Це одна з версій причини масової загибелі риби. Конкретніше про причини буде відомо після досліджень проб води та загиблої риби, на що потрібен тиждень.
Перевірка факту масової загибелі риби в річці Устя перебуває на контролі прокуратури області, запевнив під час прес-конференції прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк. Він також зазначив, що прокуратура не раз вимагала від контролюючих органів перевірити, чи не скидають стічні води в Устю, а також наголошувала органам влади про необхідність її очищення.
Загалом багатостраждальна Устя не раз потерпала від недбалості — це не вперше тут гине риба. Торік таке спостерігалось теж у липневі дні. Дехто намагався списати все на спеку, однак прокуратура тоді з’ясувала, що риба загинула через потрапляння у воду хімічних речовин — детергентів. Тоді розслідування факту масової загибелі риби доручили слідчим Рівненського міськвідділу міліції.
Уже цьогоріч, 6 травня, в акваторії річки Устя (вздовж берега поблизу селища Квасилів Рівненського району) виявили майже сім тисяч загиблих рибин — сума збитків, завданих державним рибним запасам, становить 169 тисяч гривень. Це сталося через перевищення гранично допустимої концентрації аміаку у воді внаслідок фекального забруднення водойми. Тобто у воду та на прилеглі до берегів території зливають все що хочуть. Дуже часто такі дії залишаються безкарними.
— Щоправда, 25 травня вранці зловили, як то кажуть, на гарячому водія ПП «Компанія Крона-Плюс» Н., котрий умисно злив зі свого КамАЗу нечистоти в парковій зоні біля річки Устя та озера Басівкут у Рівному, які потрапили у водойми. Завдано збитків на 164 тисячі гривень. Міру відповідальності тепер визначить суд. Але ж річка чистішою не стане, — справедливо зауважує прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк.
 
Рівне.
Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.