Їх ще називають омолоджувальними ягодами. Завдяки численним корисним властивостям чорниця та її листя відновлюють багато функцій нашого організму й активно перешкоджають старінню. Систематичне вживання чорниці, приміром, поліпшує пам’ять і допомагає зберегти мозок молодим. Її корисно вводити у раціон людям, чия професія пов’язана з напруженою розумовою діяльністю. Також чорничні ягоди сприяють відновленню клітин сітківки ока й поліпшують кровообіг, що благотворно впливає на зір.

І все це завдяки вмісту в чорниці таких незамінних органічних кислот, як лимонна, молочна, хінна, яблучна, щавлева, бурштинова. Крім того, до складу чорниці входить багато необхідних нашому організму мінеральних речовин: марганець, залізо, калій, сірка, мідь, фосфор, хром, цинк та інші. В чорниці також присутні вітаміни А, С, В1, В2, РР, дубильні та пектинові речовини.

Одна із властивостей чорниці — нормалізуючий вплив на травну систему. Її використовують як при поносах, так і при запорах. Чорничний сік має ще й бактерицидні властивості — згубно діє на збудників дизентерії й черевного тифу.

Вживання чорниці, а також відвару з її листя знижує вміст цукру в крові, стимулює роботу підшлункової залози.

У чорниці міститься велика кількість антиоксидантів, тому її вживання знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. А особлива речовина — антикоагулянт, що входить до складу чорниці, знижує згортання крові. Для профілактики тромбозів й інфаркту міокарда рекомендують уживати як самі ягоди, так і чорничні киселі та морси.

Корисна чорниця і при запаленнях сечостатевих шляхів та нирок. При сечокам’яній хворобі крім уживання в їжу ягід чорниці бажано ще пити відвар з її листя.

Допомагають ягоди чорниці при лікуванні подагри й ревматизму, недокрів’ї, запаленні слизових оболонок носоглотки, профілактиці променевої хвороби.

Чай з відвару листя та ягід чорниці п’ють при застуді, кашлі й головному болі. 

Чорничний сезон — у розпалі. Тож саме час набратися вітамінів й оздоровитися. Адже жодні ліки не замінять цілющих властивостей лісових ягід. Головне — збирати чорницю в екологічно чистих місцях.

Фото з сайту www.svit-ko.info.