Тривалий час вважалося, що проблема безпліддя — суто жіноча. Головний сексопатолог МОЗ України Ігор Горпинченко категорично проти такої думки на проблему.
— Я прихильник того, що не існує безпліддя чоловіка та жінки. Є безпліддя подружньої пари. Жіночі фактори займають приблизно 40%, чоловічі — стільки само, а 20% — це двосторонні причини, — зазначає фахівець.
За його словами, серед цих обопільних причин на першому місці стоять інфекції. І останнім часом це інфекції нового покоління, які передаються статевим шляхом. «Зрозуміло, якщо в одного з партнерів є інфекції, що передаються статевим шляхом, то й лікування має бути спільним», — підкреслив Ігор Горпинченко.
Коментуючи українську статистику, відповідно до якої випадків чоловічого безпліддя реєструється в десять разів менше, ніж жіночого, головний сексопатолог країни назвав її парадоксом.
— Це пов’язано з тим, що немає окремого фахівця, котрий займається цим питанням. Нині воно у компетенції урологів, ендокринологів, дерматовенерологів та інших фахівців. Наші дослідження, проведені в Інституті урології, показали: часто причини безпліддя, особливо необоротні, закладені ще в дитячому віці, сказав він.
Також сексопатолог спростував низку міфів про чинники, які нібито впливають на репродуктивні функції чоловіків. Серед них — памперси, відвідування сауни, а також те, що простатит, аденома та рак пов’язані з імпотенцією, про що повідомляють слогани в телевізійній рекламі деяких медпрепаратів.