У НЕК «Укренерго» 14 грудня проведено аукціон з доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електроенергії. За потужності, що дозволять поставляти українську електроенергію за кордон, боролися три компанії: ТОВ «Східенерго», ТОВ «ДТЕК Пауер Трейд» і ДП «Укрінтеренерго».

Компанії «ДТЕК Пауер Трейд» і «Східенерго», нагадаємо, входять до складу ДТЕК, енергетичного підрозділу СКМ, котрий належить Рінату Ахметову. Загалом, вони й розділили між собою виставлені 24 лоти. Три лоти після серйозної боротьби дісталися «Укрінтеренерго». Найзапекліше «Укрінтеренерго» і «Східенерго» торгувалися за мережі, що поставляють енергію до ОЕС Білорусі. Було виграно потужності у 250 МВт, причому по двох лотах у результаті торгів ціна піднялася вчетверо — з п’яти до двадцяти тисяч гривень.

Інші напрямки було поділено так. ТОВ «ДТЕК Пауер Трейд» викупило 700 МВт перетину за напрямком до Молдови за 25 тис. грн. ТОВ «Східенерго» придбало 650 МВт потужностей за напрямком до Білорусі (ті лоти, за які не боролося «Укрінтеренерго»); 235 МВт за напрямком Добротвірська ТЕС — Замость (Польща) за 10 тис. грн. А також усі лоти, якими були представлені напрямки з енергоострова Бурштинської ТЕС до Словаччини, Угорщини та Румунії. Загальна потужність перетинів становить 545 МВт, ціна — 110 тисяч гривень.

Зазначимо, що з аукціону було знято всі лоти за напрямком до Росії через повну відсутність інтересу з боку українських потенційних покупців. Як пояснили представники компаній—учасниць аукціону, наразі поставляти електроенергію до РФ усе ще невигідно: росіяни готові закупати нашу електроенергію лише за надзвичайно низькими цінами.

За період з січня по листопад цього року Україна збільшила експорт електроенергії на 2,1 млрд. кВт/год., або на 56,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, поставки з енергоострова Бурштинської ТЕС зросли на 1792 млн. кВт/год., тобто майже утричі. І це при тому, що 2010 року Україна збільшила експорт, порівняно з 2009-м, лише на 2,7%.

Детально про перспективи експорту електроенергії у 2012 році представники найбільшого з покупців аукціону 14 грудня — ТОВ «Східенерго» — говорити відмовилися, пославшись на відсутність остаточних підрахунків. Проте було зазначено, що у планах компанії — подальше збільшення обсягів експорту. І в кожному разі можна говорити про те, що Бурштинська ТЕС буде завантажена роботою увесь наступний рік.

У 2011 році єдиними експортерами української електроенергії були ті ж таки ДТЕК та «Укрінтеренерго». «Географія» постачання була приблизно такою самою, як і на наступний рік: ТОВ «Східенерго» здійснювало експорт за білоруським та центральноєвропейським напрямком, ТОВ «ДТЕК Пауер Трейд» — за молдовським, ДП «Укрінтеренерго» — за білоруським напрямком.

Пояснити це можна тим, що, попри великий інтерес до української електроенергії, європейські компанії висувають до експортера дуже серйозні вимоги. Виконати їх спроможні лише компанії європейського рівня. Про це, зокрема, говорила журналістам і голова аукціонної комісії Тетяна Муравйова. При цьому пані Муравйова зазначила, що всі учасники аукціону повністю відповідають як вимогам українського законодавства, так і технічним запитам західних партнерів. «Це компанії справді європейського рівня», — підкреслила Тетяна Муравйова.

Загалом, «Укренерго» проводить досить жорсткий відбір експортерів електроенергії. Так, до аукціону 14 грудня не було допущено Білоцерківську ТЕЦ, що належить бізнесменові Костянтину Жеваго. Тетяна Муравйова відзначила, що «Білоцерківська ТЕЦ не виконала обов’язкові умови для участі в аукціоні й не узгодила свій зовнішньоекономічний контракт у частині технічного забезпечення з «Укренерго».

Як стало відомо, БілТЕЦ не надала оригінали контрактів, а представлені копії контрактів мали однакові номери, але відрізнялися за змістом. До того ж суперечили вимогам Господарського кодексу України. При цьому БілТЕЦ, згідно з контрактами, зобов’язалася забезпечити поставку потужністю 545 МВт з енергоострова Бурштинської ТЕС протягом року. І це в той час, коли в осінньо-зимовий період технічні можливості експорту з острова обмежені до 500 МВт.

НЕК «Укренерго», аби полегшити життя експортерам, навіть чітко сформулювала вимоги й опублікувала їх на своєму сайті. Там, зокрема, сказано: «Укладені зовнішньоекономічні контракти на поставку електричної енергії мають бути погоджені в частині технічного забезпечення НЕК «Укренерго». Технічне забезпечення поставки електричної енергії з ОЕС України до енергосистем суміжних країн НЕК «Укренерго» здійснює з урахуванням вимог чинних нормативно-правових документів України, а також договорів і технічних угод, укладених між НЕК «Укренерго» та відповідними операторами систем електропередачі суміжних країн».

Далі йде перелік пунктів, які контракт має обов’язково містити. Під № 10 зазначено: «При наданні на погодження НЕК «Укренерго» Контракту на постачання електроенергії до енергосистеми Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі постачальник повинен надати оригінал або завірену копію документа, що підтверджує наявність ідентифікаційного коду EІC (EnergyІdentіfіcatіon Code)» (БілТЕЦ, зазначимо, свій код EІC підтвердити не змогла).

Умови річного аукціону НЕК «Укренерго» з експорту електроенергії, зокрема, в розділі про наявність у претендентів коду EІC відповідають вимогам Енергетичного співтовариства щодо правил енерготрейдинга. Таку думку висловив аналітик Art Capіtal Станіслав Зеленецький у своєму інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

— Наявність такої вимоги справедлива, оскільки відповідає правилам Євросоюзу зі стандартизації, — зазначив експерт.

А щоб отримати EІC-код, у потенційних учасників аукціону був щонайменше цілий рік з моменту вступу України до Енергоспільноти. Як припустив Станіслав Зеленецький, компанії, що подали заявки на аукціон, але не надали EІC-код, або не знали правил гри, або недбало поставилися до цієї вимоги.

Загалом, отримати EІC-код нескладно, адже в ЄС відсутні бюрократичні процедури. Такий код надають будь-якому трейдеру, і на його одержання зазвичай відведено два тижні. Код EІC дозволяє ідентифікувати постачальника електроенергії в єдиній європейській електронній системі, присвоює його Асоціація європейських операторів систем електропередач (ENTSO-E). EІC-код є індивідуальним «паспортом» експортера до європейської енергосистеми.

Одне слово, якщо ми вже так прагнемо в Європу, а до того ж ідемо туди зі своїм товаром — електроенергією, мусимо прислухатися до вимог європейської спільноти.

Фото Віктора ПОБЄДИНСЬКОГО (УНІАН).