Сучасний стан та перспективи розвитку місцевого самоврядування обговорювали вчора учасники «круглого столу». Участь у ньому, зокрема, взяли народний депутат, голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко, президент Національної академії держуправління при Президенту Юрій Ковбасок, голова Національного агентства з питань держслужби В’ячеслав Толкованов, представники місцевих рад та міжнародних організацій. 

Тема вибрана не випадково. По-перше, така реформа вже давно назріла, по-друге, Президент заявив курс на її здійснення. Під час міжнародних муніципальних слухань глава держави наголосив, що від місцевого самоврядування залежить розвиток громадянського суспільства і подальший поступ нашої держави до Євросоюзу, європейських традицій і критеріїв.

Власне, реформа має вирішити чимало завдань. Зокрема, щодо оптимізації територіальної основи місцевого самоврядування, упорядкування системи адміністративно-територіального устрою, формування висококваліфікованого корпусу посадових осіб, а також розмежування повноважень між самоврядними органами та органами виконавчої влади.

Крім того, за словами В’ячеслава Толкованова, вирішення потребує ще одна болюча проблема — ставлення суспільства до державних службовців, у тому числі й органів місцевого самоврядування. У цьому контексті, за його словами, варто говорити про підняття заробітної плати для держслужбовців. Адже останній раз це було зроблено у 2008 році. «Ми відстаємо з індексацією від інших бюджетних категорій. Є ризик, що в наступному році деякі зарплати зрівняються з мінімальною. З таким матеріальним забезпеченням залучити кваліфікованих людей практично неможливо», — зауважив він. Проте, за словами В. Толкованова, ця ініціатива поки що наштовхується на супротив. Мовляв, суспільство не зрозуміє. У свою чергу, Олександр Омельченко переконаний, що до розбудови держави варто залучити молодь. «Як вона залучена нині —шукає роботу. І не тому, що не хоче працювати, а тому, що робочих місць немає», — наголосив парламентарій. Загалом, за його словами, про реформу зазвичай говорять або через недосконалість, або, навпаки, через досконалість, тобто виконання у повному обсязі. — Ми ж, говорячи останні майже 15 років про удосконалення, — зауважив О. Омельченко, — не відповідаємо на головне запитання: чи виконується Конституція та вітчизняне законодавство.