Допоможіть розібратися в такому питанні. Ми з родиною проживаємо в селі. Постійного заробітку не маємо, але на земельній ділянці вирощуємо овочі для себе та на продаж. Цього року я кожні три дні здавала солодкий перець у лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи для експертного висновку про вміст нітратів. За це сплачувала 1,65 грн. Також раз на тиждень здавала перець на ще один нітратний висновок (ще 16,56 грн.). За одне з досліджень заплатила 40,57 грн. Навіщо так часто робити аналізи? Адже овоч росте на одній ділянці, рветься з одних і тих самих кущів. І як часто потрібно робити вищевказані висновки, скільки сплачувати та за яку кількість городини? Адже наступного сезону я знову прийду на ринок...
Надія Бондар.
Андріяшівка
Балтського району
Одеської області.
Відповідає заступник міністра аграрної політики Ігор Якубович:
— Особливе місце в харчуванні людей посідають фрукти та овочі. Раціональне харчування людини передбачає щоденне вживання: 150—300 г картоплі, 250—300 г інших овочів та зелені, 200 г фруктів та ягід. Продукти цієї групи, крім корисних властивостей, можуть мати високий рівень небезпеки для людського організму, містити нітрати — солі азотної кислоти. Овочі та фрукти за здатністю накопичувати нітрати поділяються на три групи: високий вміст (шпинат, салат, буряк, редька, редиска, петрушка, селера, кріп, в яких вміст нітратів може сягати 2000 мг/кг), середній (коренеплоди, дині, кавуни, гарбузи, кабачки — 180—700 мг/кг) та низький (помідори, баклажани, цибуля, часник, солодкий перець — 60—180 мг/кг). Овочі, вирощені в парниках та теплицях при недостатній кількості сонячного освітлення, містять набагато більше нітратів, ніж вирощені у відкритому ґрунті. Вміст нітратів в овочах коливається залежно від часу збирання врожаю, а також від місцевості, структури та вологості ґрунту, від кліматичних умов (впливає дефіцит сонячного світла). Але найважливішим є агротехнічний фактор, тобто кількість азотних добрив або свіжих органічних речовин та методи внесення їх в ґрунт. Найкращий час збирання овочів — після обіду при сонячній погоді.
За даними ВООЗ, добова безпечна норма нітратів для людини становить 5 мг на кілограм маси, при середній вазі людини 70 кг ця норма — 300—350 мг на добу.
Надлишок нітратів у рослинах виникає тоді, коли вони засвоюють їх у більших кількостях, ніж це необхідно для утворення органічної речовини. (У корінні та листі рослин з нітратів утворюється амонійний азот, інтенсивність засвоєння його рослиною залежить від достатньої кількості вуглеводнів, які утворюються в процесі фотосинтезу, та від збалансованості калію, магнію, фосфору та інших мікроелементів.) У випадку надлишку нітратів фотосинтез вуглеводнів не встигає за швидкістю надходження нітратів, і вони накопичуються в рослині. В подальшому ці незасвоєні нітрати потрапляють в організм людини.
Від надмірної кількості або внаслідок тривалого вживання отруєних нітратами овочів та фруктів у людини розвивається хронічна нітратна інтоксикація, при цьому порушується діяльність щитовидної залози, серця, центральної нервової системи. Але нітрати шкідливі ще й тим, що в організмі під дією мікрофлори кишечника вони окислюються до нітритів, котрі, потрапляючи у русло крові, утворюють з білком крові гемоглобіном метгемоглобін. Він, у свою чергу, позбавляє гемоглобін крові можливості переносити кисень, тобто перешкоджає «диханню» клітин. Це призводить до їхньої загибелі. При сильному отруєнні нітратами спостерігається задуха, синюшність шкіри та нігтів, підвищене серцебиття.
Окрім того, нітрити в організмі із вторинними амінами можуть утворювати високотоксичні сполуки — нітрозаміни та нітрозаміди. Ці канцерогени прямої дії руйнують нервову і серцево-судинну систему, впливають на розвиток ембріонів.
Для запобігання негативного впливу надлишків нітратів на здоров’я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища (переважно води) та продуктів. Враховуючи те, що 70—90% добової кількості нітратів надходить до організму людини з овочами, головну увагу слід приділяти продуктам рослинництва.
Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки регламентують методичні рекомендації «Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 02.07.2004 № 329. Згаданим документом установлено VІ рівень контролю овочів та фруктів на наявність нітратів, тобто досліджується кожна партія, котра надходить в обіг.
Згідно з пунктом 1.4 Правил ветеринарно-санітарної експертизи рослинних харчових продуктів у державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи ринків усі рослинні харчові продукти, котрі надходять на ринок для продажу, підлягають обов’язковій ветсанекспертизі. При проведенні ветсанекспертизи всю рослинну продукцію оглядають, досліджують органолептично, а в овочах і фруктах визначають вміст нітратів.