У Канаді, в містечку Глендон є найбільший у світі вареник, висота якого дев’ять метрів, а важить він 2700 кілограмів. Вареник є офіційним символом цього міста, в якому здавна живуть українці. І нітрохи не переборщили. Бо ж іще Гоголь у «Вії» писав, що в українських селах їли вареники завбільшки з капелюх.
Думаєте, важко отакі виліпити?! Зовсім ні! Торік у Кам’янці-Подільському на започаткованому фестивалі вареників голова Ластовецької сільради Валентина Гайдамащук усіх поклала на лопатки: не гналася жінка за величиною, зате примудрилася наліпити ліпанців аж із сорока однією начинкою! Якби на святі гуляв екс-президент України Леонід Кравчук, він знайшов би кілька неймовірних начинок до своєї колекції. У Леоніда Макаровича, розповідають утаємничені, є таке хобі: збирати рецепти начинок до улюбленої української страви. Хоча навряд чи фарш із щитовидних залоз кажанів або смугастих м’язів крабів, язиків жар-птиці чи м’якоті фейхоа в Україні прості люди брали б для начинки. А ось папороть використовували! Знавці вважають її найпікантнішою. Кажуть, справжня смакота! А готувати цей фарш треба так: молоду папороть та ріпчасту цибулю дрібненько нарізати, трохи підсмажити, змішати з картопляним пюре, посолити та поперчити. Полити сметаною або приправити смаженою на олії цибулею.
Вареники не лише всім смакують, а й надихають: відомий єврейський композитор і поет Саул Черніхівський створив музичну ідилію «Вареники». А дитячу приповідку «Еники-беники їли вареники» дослідники розцінюють як древню шаманську мантру, начебто отак її переклали українською. Мантра відкриває в людині «третє око», або ж, іншими словами, шосте почуття. Отак, попоївши вареників, Еники з Бениками вигукують «Бумс!», і їм одразу відкривається щось досі невидиме.
До слова, є вареники, які відносять до предметів розкоші. Корона російської цариці Ірини Годунової була прикрашена такими. Річ у тім, що у XVІ столітті в Москві варениками називали аметисти із червонуватим відтінком. Але серцю будь-якого українця більш любий «аметист» із капустою та шкварками, вишнями чи сиром.