Уважається, що 19 серпня, на Спаса (Преображення Господнє), літо з осінню зустрічається. Цього дня, зазвичай, у церкві святять яблука, груші, мед, колоски пшениці, якою потім засівають поле, щоб був щедрий врожай.
У народі кажуть, «як прийде Спас, то комарам урветься бас, а як прийде Пречиста — забере їх нечиста», бо після Спаса зникають мухи, комарі. І з цього часу уже чекали приморозків, тому до Спаса намагалися зібрати усі зернові. А ще у народі існувала заборона до цього дня їсти яблука. Особливо матерям, у яких померли маленькі дітки. Оскільки, вважалося, що на тому світі, коли Бог роздаватиме яблучка, то тій дитині не вистачить, мама якої з’їла яблучко до Спаса.
Крім того, на Спаса пекли пироги, якими пригощали бідних. Обдаровували одне одного яблуками та грушами. Хоч у цей час ще тривала Спасівка (піст закінчувався 28 серпня), та недаремно говорили: «Спасівка — ласівка», бо можна було почастуватися солодкими фруктами.
Тож смакуймо яблуками та грушами на Спаса!
Світлана ЧИБИРАК, етнолог.
Фото Олександра КЛИМЕНКА з архіву «Голосу України».




