Король Фердинанд І (1751-1825) любив інкогніто відвідувати бідні квартали Неаполя. Кажуть, його вабила пристрасть до страви, на яку при дворі королева наклала заборону. Цією стравою була... піца!
Але в нашому сучасному світі піцою вже нікого не здивувати. Сьогодні, приміром, тільки в Італії налічується близько 30 тисяч піцерій, у яких щорічно випікається величезна кількість піц — 45 на кожного італійця!
Рецепт піци з’явився в Неаполі десь у 1720 році. Це кулінарне нововведення призначалося для простих людей і продавалося на вулиці. Торговці, перекрикуючи один одного, розхвалювали свій невигадливий делікатес. А щоб піца не вихолола, її носили на спеціальній мідній таці (скудо) — просто на голові. Нарешті Фердинанд І відкрито зізнався у своїй любові до піци. Їжа простих людей припала тепер по смаку навіть найвельможнішим особам. Члени королівської родини й ті поспішали в піцерію скуштувати нову страву. 1832 року онук короля, Фердинанд ІІ, наказав побудувати дров’яну піч у палацовому парку Каподімонте, щоб пригощати піцою своїх іменитих гостей.
Сьогодні піцу особливо любить молодь, але варто звернути увагу, що ця страва має готуватися з корисних для здоров’я інгредієнтів, у яких збалансовані вуглеводи, білки й жири. Піца повинна містити багато вітамінів, мінералів і амінокислот. Бажано використовувати оливкову олію. Вона сприяє утворенню ліпопротеїдів високої щільності, які називають «хорошим холестерином, який очищає артерії». Правильно приготовлена піца рідко викликає проблеми із травленням. Частково це пояснюється активною гідратацією вуглеводів у борошні, коли тісто замішується й підходить. Крім того, завдяки складним вуглеводам піца добре вгамовує голод, тож навіть найбільшим любителям піци переїдання не загрожує.
Виходить, ми маємо бути вдячними королю Фердинанду І, що свого часу він не посоромився відкрито зізнатися у своїй пристрасті до народного делікатесу — піци.
Цікаві факти
* Випікати піцу найкраще в печі на дровах. Дим надає вишуканого аромату, а пепелон знизу — чудового смаку.
* Найбільша у світі піца була приготовлена в 1990 році. У діаметрі вона сягала 37 метрів, а важила більше 12 тонн!
* Стародавній звичай крутити тісто й підкидати його — це не просто яскраве видовище. Завдяки відцентровій силі тісто розтягується в тонкий корж із ледь піднятими краями, перетворюючись на ідеальну основу для піци.