Настала середина спекотного літа — час, сповнений клопоту для садівників. Усі рослини мають потребу в підгодівлі (без азоту), розпушуванні, прополці, поливі. Хоча в липні найчастіше йдуть дощі і грози.

 

Плодові дерева і ягідники потрібно оберігати від шкідників, але застосовувати хімічні засоби небажано. Гарний результат дають настої трав: полину, кульбаби, пижми, живокосту, окопника, чистотілу.

Зібравши перші врожаї огірків у відкритому ґрунті, неодмінно підгодовуйте їх через 8—10 днів для одержання стабільного врожаю настоєм пташиного калу з розрахунку 1:15 або 1:20 і рідкі мінеральні добрива.

Не забудьте про моркву, буряк, кабачки, патисони. Їх необхідно рихлити, поливати, годувати. Такої ж турботи вимагають цибуля, капуста рання, пізня. Вони активно набирають силу.

На овочевих грядках у липні особливу увагу необхідно приділити томатам. Ці рослини дуже чуйні до поливу й підгодівлі. Після поливу помідорів проводять їхнє підгортання, що сприяє утворенню додаткових коренів. Продовжують пасинкування, видаляють засохле і пожовкле листя в нижній частині кущів. На відкритій грядці помідорів до 20 липня потрібно підготувати рослини до заключного етапу вегетації: прищепити верхівки, видалити неплодоносні гілочки, зменшити зелену масу. Двічі-тричі на місяць підгодувати (як у відкритому ґрунті, так і в парнику) розчином коров’яка або курячого калу.

Забирають врожай кольрабі, ранньої білокачанної капусти. Сіють лук-батун, цибулю багатоярусну, щавель. Для осіннього споживання на ділянках. що звільнилися з-під ранньої картоплі та інших культур, висаджують цвітну капусту, кольрабі, сіють редис і ріпу.

Проводять остаточне проріджування коренеплодів: моркви і петрушки — до 4 см, буряка  — до 10—12 см, пастернаку, скорцонера, редьки — до 8—10 см.

Батоги гарбуза вкорочують над третім листком після зав’язі, вирізують бічні, що не мають плодів, паростки. На одній рослині треба залишати не більш трьох зав’язей. Поливати часто і рясно, тричі підгодувати.

Залишіть на насіння по 1—2 рослини салату, кресс-салату, листової гірчиці, коріандру, дайкона, редису, кропу, петрушки, селери...

Підготуйте тару для консервування овочів.

Настав час викопувати цибулинні квіти — нарциси, тюльпани, рябчики, мускарні. Їх необхідно забрати на збереження до кінця серпня-вересня. Підгодувати півонії для закладки квіткових бруньок наступного року. Підгодівля потрібна гладіолусам, жоржинам, хризантемам, айстрам, трояндам. На квітнику з трояндами видаляйте зарості шипшини (вони дрібнолисті і мілкощипні).

Холодними вечорами не обприскуйте квіти водою — інакше на них з’явиться борошниста роса.

Регулярно скошують газон з наступним поливом і підгодівлею. Скошену траву і вилучені бур’яни складають у компостну купу, ущільнюють її і періодично зволожують, двічі за літо перелопачують, додаючи туди торф, гній, суперфосфат. І накривають плівкою.

За матеріалами сайта www. dachnіkam. ru

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.