Часто в газетах читаю такі визначення алкогольних продуктів, як паленка, сурогат, самогон. Що таке паленка — я знаю, а от чим відрізняються сурогат і самогон?

Іван М.

Слов’янський район

Донецької області.

Сурогати алкоголю — це різні рідини, не призначені для внутрішнього споживання, але які використовуються замість алкогольних напоїв.

Види сурогатів:

Малонебезпечні: одеколони, лосьйони, нехарчовий етиловий спирт.

Средньонебезпечні: технічні рідини на основі етилового спирту.

Дуже небезпечні: метиловий спирт, етиленгліколь, дихлоретан і рідини, які їх містять.

Залежно від складу вони можуть завдавати істотної шкоди здоров’ю. Вживання сурогатів типове для пізніх стадій алкоголізму.

Самогон — міцний спиртний напій кустарного виробництва, виготовлений шляхом перегонки через саморобні самогонні агрегати маси, що містить спирт (браги), яку отримують в результаті бродіння зернових продуктів, цукру, картоплі, буряків, фруктів або інших продуктів, що містять цукор і крохмальні речовини. У багатьох країнах світу виготовлення й особливо збут самогону заборонені державою й переслідуються правоохоронними органами відповідно до законодавства. Як сировину для виробництва самогону можна використовувати практично будь-які плоди, що містять цукор, або сам цукор у чистому вигляді. Основним етапом процесу приготування самогону є виготовлення браги шляхом бродіння. Від того, як воно відбувається, залежить якість готового продукту і його вихід. Після закінчення бродіння роблять перегонку отриманої браги за допомогою перегінного куба. Існує професійний термін «самогон», що охоплює всі продукти однократної перегонки суміші, яка містить спирт. Зокрема, до самогонів належать: коньяк, віскі, ром, сливовиця, ракія, чача, джин. Горілка у наш час самогоном не є, тому що виробляється зі спирту, отриманого методом ректифікації, на відміну від горілки, яка виготовлялася до XІX сторіччя.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.