Нещодавно звернула увагу на склад крабових паличок (я з них часто готую різні салати). Туди входять: рибний фарш сурімі, вода питна очищена, крохмаль, олія дезодорована, яєчний і рослинний білок, сіль, цукор, різні харчові добавки (натуральні або ідентичні їм) під тризначними індексами. Крабами й не пахне. Скажіть, наскільки всі ці складові шкодять нашому організму?

Оксана ПОЛАМАРЮК.

Кіровоград.

Вищевказане м’ясо сурімі виробники крабових паличок визначають як м’ясо білих риб. Хоча якщо копнути глибше, можна довідатися, що даним терміном також позначаються відходи рибного промислу — дрібні, пошкоджені й інші рибки.

Щодо наявності шкідливих хімічних добавок у крабових паличках, то з цього приводу можна твердо заявити: дані речовини входять до складу цього продукту (хоча їхня кількість все-таки залежить від сумлінності виробника). Так, купивши в найближчому магазині упаковку паличок, у її складі можна виявити шкідливі препарати: стабілізатор Е450, барвники й сильні алергени Е120, Е160, а також Е171.

Звичайно, у невеликій кількості істотної шкоди здоров’ю дані добавки навряд чи завдадуть, але при постійному використанні даний аргумент можна поставити під сумнів. Особливо якщо враховувати, що весь наш споживчий ринок уже перенасичений продуктами, які містять у своєму складі хімічні добавки.

Проте «крабова» індустрія розвивається досить активно, розширюючи асортименти своєї продукції вже й «крабовим м’ясом», і «крабовими клішнями», і т. д. Звичайно, споживач має сам вирішувати, використовувати в їжу цей продукт чи ні, однак варто застерегти: оскільки крабові палички в основному споживаються в їжу без термічної обробки, більшу небезпеку становить все-таки не наявність у них певних хімічних добавок, а можлива мікробіологічна зараженість (наприклад, присутність кишкової палички й т. д.). Тому покупка даного продукту у вакуумній упаковці є бажанішою, ніж покупка крабових паличок на вагу.

За інформацією Порталу споживача.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.