З’ясовується, глиняний посуд має здатність забирати з людей негативну енергію і наповнювати тією, яку глина отримала за довгі століття від сонця, повітря, води, землі — чотирьох першоелементів і стихій.
Якщо хочете здивувати свою сім’ю чи друзів смачними стравами, то саме час познайомитися з теракотовим посудом. Приготована у ньому їжа дуже корисна для здоров’я, оскільки він зроблений з червоної глини, яка виводить шлаки з організму і лікує багато хвороб.
У теракотовому посуді можна готувати м’ясо, рибу, овочі і випікати кулінарні вироби без додавання жирів. Технологія приготування їжі проста і не вимагає спеціальних знань.
Щоразу перед застосуванням посуд на 10 хвилин опустити в ємність з холодною водою. Приготовлені продукти помістити в нього, щільно закрити кришку і поставити в духовку, поступово нагріваючи, готувати при температурі 200—220
° С від 35 до 55 хвилин. Готову страву вийняти з духовки і подати на стіл.Для того, щоб теракотовий посуд вам довго служив, необхідно виконувати три умови: ніколи не ставити його на відкритий вогонь; не ставити відразу в гарячу духовку; мити в теплій воді, з невеликим додаванням мийних засобів.
У керамічного посуду багато корисних властивостей, які не мають вироби з порцеляни, фаянсу або кришталю. Структура кераміки така, що вона спочатку вбирає в себе вологу, а потім віддає її. Керамічний посуд уміє сам регулювати температуру і вологість. Причому робить це не гірше за термос. Наприклад, компот, залишений у такому глечику, буде прохолодним навіть на сонці, а чай або кава в керамічному чайнику будуть теплими протягом кількох годин.
Та й взагалі, керамічний посуд ідеально підходить для зберігання продуктів. Саме тому він споконвіку був популярним у селах. Молоко в глечику могло стояти і не киснути троє-четверо діб, а варення і соління зберігалися в глечиках без кришок майже рік і не пліснявіли. Якщо засипати борошно або крупи в керамічний горщик, то жучки в ньому не заведуться. Крім того, він чудово може замінити каструлю. Порцеляна і фаянс у духовці лопнуть, а кераміка стане тільки міцнішою. Одне погано — керамічні вироби швидко вбирають в себе жир і їх дуже важко відмивати. Правда, цього недоліку позбавлений той керамічний посуд, який вкрили глазур’ю.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.




