Кінець літа і початок осені — найкращий час для придбання кавунів. Про корисність цієї ягоди знає багато хто: вона містить і клітковину, і глюкозу, і фруктозу, і бета-каротин. А скільки корисних макро- і мікроелементів
«живуть» у кавуні: калій, магній, кальцій, селен, залізо, марганець, мідь, цинк, фосфор, вітаміни C, A, B1, B6. І щоб усі ці необхідні організму речовини збереглися, вибирайте кавун правильно!Насамперед, купуйте його в спеціально призначених для торгівлі місцях (у магазинах, на ринках). Але в жодному разі — не в переході, чи, приміром, на платформі вокзалу.
Знайте: що кавун більший і при цьому легший, то він спіліший. Але намагайтеся не купувати занадто маленькі або занадто великі.
Якщо хвостик — сухий, кавун — спілий.
Коли кавун остаточно поспів, він
«відривається» від баштана. І пляма на боці, на якому лежав кавун, має бути максимально жовтою. Це також ознака його спілості.Кора спілого кавуна повинна бути тверда. А от якщо ніготь легко її протикає — отже, плід незрілий.
Спробуйте потерти кору кавуна. Якщо є запах свіжоскошеної трави (свіжої зелені), плід сирий.
Якщо постукати по кавуну, почуєте дзвінкий звук. Це сигнал того, що всередині ягода — спіла і соковита.
Пригадую, у дитинстві дідусь навчав мене перевіряти кавун ще й таким способом: якщо спілу ягоду кинути у відро з водою, вона обов’язково має спливти. А якщо потоне — не буде від нього ні користі, ні насолоди.
Надіслала Надія КОРНЄВА.
Григорівка
Запорізького району
Запорізької області.