Запорукою добротного врожаю є хороша розсада. Для її вирощування потрібен компост. Виготовляю я його з бур’янів — у прямому сенсі цього слова.

Наприкінці травня викошую бур’яни, подрібнюю їх і закладаю на компост. Замість ями використовую старий холодильник. Вирубав у ньому задню стінку і цим боком поклав на землю. У підготовлений каркас засипаю суміш: 6 мішків подрібненого бур’яну, 2 мішки торфу, мішок тирси, 2 відра попелу з дерева чи соломи. Усе це поливаю гноївкою та розчином з ґрунтовими бактеріями, який купую у насіннєвому магазині.
Через місяць, коли зелена маса просяде, додаю таку само суміш та розчин. Протягом літа час від часу поливаю все водою. До осені компост буде готовий.
У листопаді готовий компост розфасовую у поліетиленові пакети по 2—3 кг у кожен і залишаю на вулиці для промерзання ґрунту. Тоді, перед використанням для посадки рослин, ґрунт не потрібно буде пропарювати.
Ось так, звільняючи сад та город від бур’яну, можете без зайвих фінансових затрат отримати компост і виростити багатий урожай.

Жашків 
Черкаської області.

Фото з альбому автора.