Картинка з дитинства: залазимо на стілець, руки тягнуться у шафу — а там смачнюще бабусине варення! Відкриваємо одну баночку — і давай столовою ложкою наминати... Однак нині з’явився новий погляд на корисність солодкої консервації, який може викликати невдоволення серед любителів зимових вітамінів. Але точку зору фахівця не зайве дізнатися. Оксана СКИТАЛІНСЬКА — віце-президент Асоціації дієтологів України, засновник центру здорового харчування «100 років» — стверджує, що варення шкідливе. І те, на що перетворюють прекрасні ягоди та фрукти додаванням великої кількості цукру, вона називає отрутою сповільненої дії.

 


— По суті, варення — це концентрат глюкози та фруктози, які, потрапляючи в організм, ведуть до його «зацукровування». Найсумнішим наслідком «зацукровування» є так звана реакція глікації між білками та цукром (або реакція Майяра) та її КПГ (кінцеві продукти глікації), або AGE (Advanced glycatіon end products), — роз’яснює Оксана Василівна. — Звісно, від ложки варення ще ніхто не вмер, але регулярне, щоденне потрапляння у наш організм солодощів (зокрема, і солодких напоїв), виробів із білого борошна (випічки, білого хліба, печива) є однією з причин цукрового діабету 2-го типу, катаракти, втрати зору, судинних захворювань, атеросклерозу, синдрому подразненого кишечника, хвороби Альцгеймера, запалень, інсульту, інфаркту, раку та інших хвороб.


Схоже, навряд чи Карлсон був би чоловіком у розквіті сил, якщо б за одним разом спустошував банку варення.


— І ще цукор прискорює старіння шкіри, — наголошує фахівець. — Тож якщо не бажаєте мати зморшкувате обличчя, варто обмежити споживання цукру. До речі, вміст AGE у крові є маркером старіння. На 15—20% рівень AGE залежить від спадковості, але всі інші відсотки — від нашого способу життя і харчування.


Щодо малинового варення, яке завжди виручає під час застуди, О. Скиталінська зауважує: «Ложку-дві можна, але ліпше заморожену малину додати в чай».
Саме заморожування фахівець вважає найздоровішим способом заготівлі ягід та фруктів. На другому місці за корисністю — сушіння. Але сонячне світло (ультрафіолет), контакт із повітрям (киснем) значно знижують збереження цінних речовин (насамперед, вітаміну С та кольорових пігментів, які під дією світла та повітря руйнуються). Тому сушити треба правильно: у затіненому і провітрюваному місці.


Але не все так сумно. Помідори, морква і всі червоно-жовто-оранжеві овочі, які багаті каротиноїдами, люблять термічну обробку. Тому домашні кетчупи, ікра з баклажанів із додаванням моркви та помідорів підуть на ура. Єдиний нюанс: уникайте смаження і використання олії. По-перше, нагрівання олій шкідливе, бо змінює формулу жиру; по-друге, вкрай калорійне. Тому баклажани попередньо проваріть (вони рекордсмени зі «всмоктування» олії).


Здорові консервації — це квашення. Молочні бактерії у квашених продуктах живлять наші корисні кишкові бактерії і сприяють хорошому травленню, міцному імунітету та захисту від діабету 2-го типу, ожиріння, запалень, хвороби Альцгеймера, Паркінсона, раку і навіть аутизму.


Нездорові консервації — із використанням великої кількості оцту, солі та цукру. Оцет, як і будь-яка кислота, має подразнювальні властивості і може спровокувати запалення шлунка, кишечника, підшлункової залози тощо. Тому для дітей та людей старшого віку не рекомендується.


Поки ще сезон, наповнюємо пакетики ягідками, свіжим шпинатом та іншими кольоровими літніми радощами і відправляємо у морозильну камеру (не забуваючи щодня їх їсти свіжими). А взимку доповнюватимемо ними розмочені вівсяні пластівці, кисломолочні продукти, напої та інші страви. А «підсолоджувати» життя варто яскравими літніми враженнями і приємними емоціями!