Прості овочеві страви залишаються найдоступнішими для киян. Попри незначне сезонне здорожчання, городина по кишені навіть найбіднішим. Дрібну картоплю в супермаркетах і досі можна знайти по 3 грн., за середню та велику бульбу в більшості магазинів правлять від 4,3 грн. до 6 грн. На оптовому ринку «Столичний» «другий хліб» пропонують за ціною від 3,5 грн. до 4 грн. І це значно дешевше, ніж коштує у крамницях звичайний хліб.

 

Власне, увесь знаменитий «борщовий набір» можна придбати за прийнятну ціну. Наприклад, вітчизняна білокачанна капуста на оптовому ринку коштує від 2,8 грн. до 3,5 грн. за кілограм, цибуля ріпчаста — від 2,6 грн. до 3 грн., за буряк правлять майже таку саму ціну. З усього згаданого можна зварити смачний і недорогий пісний борщ. А от пампушки з часником до нього вже стають делікатесом: вітчизняний часник навіть оптом коштує 45—80 грн. за кілограм.


Любителям борщу із квасолею теж доведеться витратитися більше. За кілограм звичайної білої або червоної вітчизняної квасолі на ринку «Столичний» треба віддати від 20 до 30 грн. Кругленьку суму доведеться викласти також за кілограм грибів — шампіньйонів чи глив. Оптові ціни на них коливаються в діапазоні 27—33 грн. за кілограм.


Традиційна «сировина» для страв, здатних замінити м’ясо, коштує дорого. Нині піст, проте повноцінне пісне меню не всім вірянам по кишені. Особливо вражають ціни на горіхи. Вітчизняний волоський горіх (очищений) навіть на оптовому ринку коштує 100—140 грн. за кілограм. У супермаркетах за нього правлять ще більше.


Ціни на фундук просто астрономічні! Така продукція чомусь переважно імпортна, і правлять за неї на оптовому ринку 280—320 грн., а в роздрібній торговельній мережі до 370—380 грн. за кілограм. Мигдаль трохи дешевший: ціни на нього стартують від 320 грн. Найдоступніший горіх — імпортний несмажений арахіс — у супермаркетах пропонують по 84 грн.


У нашому мегаполісі ціни зростають швидше, ніж в інших регіонах, що сказав Держстат. Як інформує ГУ статистики у м. Києві, на споживчому ринку столиці у листопаді 2016 року порівняно з попереднім місяцем ціни зросли на 2,3%, з початку року — на 13,1%. Загалом в Україні за той само період ціни зросли на 1,8%, з початку року — на 11,4%.


Продукти харчування та безалкогольні напої у листопаді (порівняно з жовтнем) у Києві здорожчали на 1,2%. Найбільше додали в ціні яйця — 5,8%, стільки само — твердий і м’який сир, молоко і масло — 5,7%. Здорожчали також цукор — на 3,8%, хліб і хлібопродукти — на 1,5%. Водночас знизилися ціни на фрукти — на 3,7%, рибу та продукти з неї — на 0,4%.


Якщо почати відлік з початку року, найбільше у листопаді за офіційною статистикою здорожчало масло (на 26,4%), молоко (19,4%) та сир (17,7%). Цікаво, що «продукт номер один» за той само період додав у ціні 7,7%. Загалом споживчі ціни у Києві з грудня минулого року зросли в середньому на 13,1%.

 

ФАКТ

У листопаді (з початку року) за офіційною статистикою найбільше здорожчало масло (на 26,4%), молоко (19,4%) та сир (17,7%). «Продукт номер один» за той само період додав у ціні 7,7%.

 

Що по чім на ринку «Столичний» (за кг)

 

Картопля — 3,5—4 грн.
Капуста білокачанна — 2,8—3,5 грн.
Цибуля (ріпчаста) — 2,6—3 грн.
Буряк — 2,50—3 грн.
Яблука (залежно від сорту) — 6,5—16 грн.
Груші — 15—30 грн.
Мандарини — 18—30 грн.
Лимони — 27—30 грн.
Гриби (залежно від сорту) — 27—33 грн.
Помідори (вітчизняні) — 18—20 грн.
Помідори (імпортні) —31—180 грн.
Огірки (імпортні, залежно від сорту) — 33—140 грн.



Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.