Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» перевірив якість томатної пасти, представленої на нашому ринку. Три зразки із шести більше нагадували пюре, ніж пасту. Крім того, у двох виявили синтетичний барвник.

 

 

У тестуванні брали участь шість томатних паст вітчизняного виробництва: «Чумак», Holіday, «Наш продукт і К», «Помідора», «Добрий кухар» і «Щедро». Усі були заявлені як справжні томатні пасти, з належним вмістом сухих речовин і без жодних домішок у складі.


До маркування й пакування паст зауважень не було, повідомляє сайт test.org.ua. На відміну від їх вмісту.


Натуральна томатна паста — продукт корисний, низькокалорійний, багатий на вітаміни та мікроелементи. Приміром, у помідорах багато калію, який під час приготування не втрачається. Є й каротини — вони забезпечують продукту не тільки гарний колір, а й користь, причому не руйнуються під час термічної обробки. Корисний навіть лікопін, якому приписують здатність запобігати утворенню ракових пухлин.


На жаль, навіть такий простий продукт легко зіпсувати. Щоб паста була густішою, до неї можуть додавати крохмаль, для інтенсивності кольору — синтетичний барвник, а для тривалішого зберігання — консерванти.


Усі знають, що сировиною для таких продуктів є помідори. Якщо їх відтиснути, вийде томатний сік. Якщо сік уварювати, то спочатку вийде томатне пюре, а якщо варити довше — томатна паста. У томатному соку вміст сухих речовин має бути не нижчим за 4%, у томатному пюре їх може бути 12—20%, а томатна паста може містити від 25% до 40% сухих речовин.


За вмістом сухих речовин три зразки із шести не дотягли до норми. Цей показник зазначено на всіх етикетках як 25%, стандарт допускає відхилення на 2%, тобто нормою був би вміст сухих речовин 23—27%.
Але деякі виробники не доварили пасту, тому концентрація сухих речовин у ній виявилася нижчою.


У зразку Holіday було 20,6% замість 25%, у «Щедро» тільки 21%, а в пасті «Наш продукт і К» — лише 18,7%. Експерти нагадують: якщо в продукті сухих речовин менш як 25%, він не має права називатися томатною пастою, адже це лише томатне пюре!


Перевірили пасти й на вміст небажаних домішок. Крохмалю цього разу не знайшли в жодному зі зразків. Мінеральних домішок теж виявлено не було.


Щодо консервантів, то в перевірених зразках на жодній етикетці в складі продукту їх заявлено не було. Щоправда, у лабораторії в пасті «Наш продукт і К» знайшли бензоат натрію, причому в чималій кількості — 463,1мг/кг. Вітчизняний стандарт дозволяє додавати консерванти, але про їх використання потрібно чесно попереджати споживача!


Крім того, у двох зразках — Holіday і «Наш продукт і К» — виявили синтетичний барвник «спеціальний червоний AG» (Е129). Він вважається небезпечним для дітей.


Найчастіше томатні пасти виготовляють за держстандартом ДСТУ 5081:2008 «Продукти томатні концентровані». Згідно із цим документом вони не мають містити ароматизаторів (штучних або ідентичних натуральним), стабілізаторів консистенції, згущувачів.


Цікаво, що в чинному ДСТУ ні слова не сказано про барвники, хоча в стандарті 1989 року було заборонено використовувати штучні пігменти.


Понад те, ДСТУ зі змінами 2013 року дозволяє випускати томатні пасти з консервантами. Хоча за європейськими стандартами у списку дозволених інгредієнтів немає ні консервантів, ні барвників — у пасту дозволено додавати тільки сіль, спеції та лимонний сік. От вам і гармонізація українських норм із міжнародними!


Вл. інф.


Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.