Державне підприємство «Харківстандартметрологія» перевірило якість твердих сирів семи торговельних марок — за масовою часткою жиру, а також за наявністю (або відсутністю) рослинних замінників молочної сировини.
Для цього в роздрібній торговельній мережі Харкова придбали фасований сир, виготовлений у Полтавській, Вінницькій, Рівненській, Черкаській та Чернігівській областях. Шість зразків було вироблено за технічними умовами підприємств (ТУ) й один — відповідно до вимог державного стандарту ДСТУ 6003:2008.
Як з’ясувалося, масова частка жиру у продукті відповідала заявленій у маркуванні, інформує офіційний сайт підприємства (khsms.com). Крім того, жоден зі зразків не містив рослинних замінників молочного жиру, тобто сир був справжнім. Утім, фахівці попереджають: фальсифіковані молокопродукти на нашому ринку є.
В Україні тверді сири виробляють згідно з вимогами національних стандартів ДСТУ 4421:2005 «Сири тверді (український асортимент). Технічні умови», ДСТУ 6003:2008 «Сири тверді. Загальні технічні умови», ДСТУ 4558:2005 «Сир «Пошехонський», а також за ТУ (технічними умовами, тобто за власною рецептурою виробника).
Згідно із Законом України «Про молоко та молочні продукти» сир твердий — це традиційний молочний продукт, вироблений з молока або молочної сировини із застосуванням заквасок і молокозсідальних ферментів, який визріває під впливом заквашувальних препаратів протягом 2—6 місяців, з масовою часткою жиру не менш як 40%. Законом заборонено використовувати при цьому жири і білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти.
Аналогічний на вигляд товар із вмістом рослинних жирів має називатися «сирний продукт», та інколи його неправильно маркують, що вводить споживача в оману. До речі, щоб трохи вгамувати фантазію недобросовісних виробників, в Україні заборонили давати новим видам сирів традиційні назви, а також використовувати їх з додаванням окремих слів («Екстра», «Прима», «Люкс», «Новий» тощо).
Користь від фальсифікату сумнівна. А справжній твердий сир багатий на білок, кальцій, макро- і мікроелементи і необхідний для збалансованого харчування людини будь-якого віку, нагадують у «Харківстандартметрології». Жирні кислоти є профілактичним засобом від онкозахворювань, а вітаміни групи В, мінеральні речовини (магній, натрій, залізо, фтор і цинк) покращують пам’ять, забезпечують тонус м’язів. Кальцій зміцнює кістки і захищає їх від переломів.
Твердий сир коштує чимало, тож з огляду на діряві гаманці наших співгромадян виробники намагаються його здешевити. Часто-густо — за рахунок неякісної чи фальсифікованої сировини. Найпоширеніший трюк — заміна дорогого молочного жиру дешевим рослинним: кокосовою, пальмовою оліями чи сумішшю різних жирів. На жаль, на око чи навіть на смак визначити наявність рослинних жирів у молочному продукті майже неможливо. Крім того, навіть справжній сир може бути неякісним. То ж як покупцеві зорієнтуватися у цьому «споживчому морі»?
По-перше, не треба гнатися за дешевизною, по-друге, краще купувати сир у спеціалізованих магазинах чи відділах супермаркетів.
Аби зробити правильний вибір, споживач має бути уважним. Насамперед слід звернути увагу на зовнішній вигляд товару, радить генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. Не варто купувати сир із пошкодженим чи забрудненим пакуванням.
Якщо воно розгерметизоване, всередину могли потрапити бруд чи хвороботворні бактерії.
Прочитайте маркування товару на пакуванні. Тут має бути склад сиру (компоненти зазначають у порядку зменшення їх масової частки в продукті), його назва, назва й адреса виробника, маса нетто та допустимі відхилення від номінальної кількості, зазначення нормативного документа, згідно з яким виготовлено сир — ДСТУ чи ТУ, дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання.
Купуючи сир, звертайте увагу на температуру у вітрині, де він зберігається (оптимальний показник — від мінус чотирьох до плюс шести градусів). Пам’ятайте: будь-які харчі можуть зіпсуватися раніше, якщо їх зберігали з порушенням визначених норм. Якщо товар лежить «просто неба», відмовтеся від нього.
Несвіжий сир має на поверхні жирову плівку і м’яку консистенцію, ці ознаки найбільш виражені у сирів, запакованих під вакуумом. Одним із недоліків сиру може бути його недозрілість, про яку свідчить нерівномірність кольору на зрізах. Природний колір сиру — від білого до жовтого, без сторонніх вкраплень. Однак наші виробники активно використовують барвники, тому товар неприродного жовтого кольору купувати не варто.
Свіжий і якісний продукт не кришиться під час нарізання, має гладкий і блискучий зріз. Твердий сир має бути пластичним, ніжним, однорідним. Сирна скоринка не повинна мати тріщин і нальоту, їх наявність свідчить про те, що сир перезрів або довго зберігався у неналежних умовах.
Що перевірили
сир твердий фасований 50% жиру «Російський Глобино» ТМ «Глобино»;
сир твердий фасований 50% жиру «Сметанковий» ТМ «Ферма»;
сир твердий фасований 50% жиру «Вершковий» ТМ «Клуб сиру»;
сир твердий фасований 50% жиру «Комо Гранде» ТМ «Комо»;
сир твердий фасований 50% жиру «Сметанковий» ТМ «ЗвениГора»;
сир твердий фасований 50% жиру «Звенигородський» ТМ «Пирятин»;
сир твердий фасований 50% жиру «Король Артур» ТМ «Добряна».
Вл. інф.
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.