Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» зацікавився якістю популярного й водночас недешевого сиру моцарела.

Цей продукт прийшов до нас із Італії, його назва означає «сформований вручну». На ринку представлено імпортні й вітчизняні сири. Одні запаковані з розсолом, інші — без. У лабораторію відправили і ті, і інші. Усього закупили продукцію шести вітчизняних марок, а також моцарелу «Galbanі» з Італії та «ZOTT Zottarella Classіc» з Німеччини.

До упакування сирів зауважень не було, хіба що до маркування. Приміром, харчові добавки (хлористий кальцій, азотнокислий натрій і лимонну кислоту) деякі виробники вказали без індексу Е. На упаковці сиру «Galbanі» не прописали склад розсолу.

Але найбільше спантеличило експертів маркування торгової марки «Вершковий рай». Запропонований цим виробником сир називався «Сулугуні Моцарела», хоча сулугуні і моцарела — два різні продукти! До того ж сулугуні солоний, а класична моцарела — ні.

Українського стандарту на моцарелу немає, але є міжнародний документ CODEX STAN 262-2006. Згідно з ним моцарела може бути двох видів. Перший варіант — з вищим вмістом вологи, його можуть продавати в розсолі або без нього (часто у вакуумній упаковці). Цей сир — волокнистий, тому дрібно нарізати його і, тим паче, натерти не вдасться. Другий варіант — це напівтвердий сир з низьким змістом вологи.

У лабораторії у деяких зразках виявили меншу вагу — якщо сир плаває в розсолі, в економних підприємців завжди є спокуса покласти в упаковку трохи більше рідини і менше моцарели.

Сири марок «Galbanі» і «Гудвін» («Геркулес») не відповідали вимогам за масою твердого продукту. Власне, сиру в «Galbanі» виявилося 117,4 г замість 125 г (допускається відхилення в менший бік у межах 4,5% або 5,6 грама), а в «Гудвін» («Геркулес») лише 189,2 г замість обіцяних 220 г (припустиме відхилення — мінус 9 грамів).

Найкращу моцарелу готують з молока буйволиць. Але сир масового виробництва виготовляють зі звичайного коров’ячого молока, причому не вручну, а на спеціальних автоматах.

Несумлінні виробники примудряються зварити моцарелу навіть зовсім без молока. У цьому експерти переконалися, коли перевірили сири на наявність невластивих цьому продукту жирів. Один з восьми зразків виявився фальсифікатом: продукція «Поліська сироварня» майже повністю (на 94,7%) складалася з рослинних жирів. Проте на упаковці в складі продукту було зазначено натуральну молочну сировину...

Перевірку на небажану мікрофлору всі сири витримали гідно, за винятком двох зразків. У марках «Гудвін» («Геркулес») і «Paolo» виявили кишкову паличку.

За смаком найменш схожим на згаданий сир продуктом, як і слід було очікувати, виявився зразок від «Поліської сироварні». За органолептичними показниками відповідала уявленням про моцарелу продукція «Добряна», «ZOTT Zottarella Classіc», «Galbanі», «Paolo» і «Гудвін» («Геркулес»). Сири «Вершковий рай» і «Славія» мали певні зауваження.

За підсумками дослідження погані оцінки отримали сири марки «Поліська сироварня», «Гудвін» («Геркулес»), «Galbanі» і «Paolo».

«Вершковий рай» і «Славія» одержали «задовільно», а «відмінниками» виявилися «Добряна» і «ZOTT Zottarella Classіc».

На око визначити якість сиру неможливо.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.