Морозиво люблять усі, особливо діти. Але як вибрати не тільки смачний, а й корисний продукт?
Якщо ви хочете купити морозиво з молока, без додавання рослинного жиру, шукайте на упаковці абревіатуру ДСТУ 4733:2007 — український Держстандарт або його російський аналог — ГОСТ Р 52175:2003. Продукт із рослинною сировиною можуть виробляти за Технічними умовами (ТУ) або ж за іншим вітчизняним стандартом — ДСТУ 4735:2007. Звертайте увагу на назву: пломбір, а також морозиво молочне й вершкове мають бути виготовлені лише з молочної сировини!
Нещодавно Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» провів порівняльне тестування восьми зразків популярного продукту. Цього разу в лабораторію відправили пломбір торговельних марок «Геркулес» (морозиво «Суперсімейка»), «Рудь» («Пломбір №1»), «Премія», «Три ведмеді», «Чистая линия», «Лімо», «Ажур» і «Буржуй» («Ласунка») у великих упаковках (від 300 грамів до кілограма).
Спочатку вивчили маркування. Як з’ясувалося, більшість виробників, всупереч вимогам нормативних документів, вказують у складі продукту повну назву харчових добавок, хоча зобов’язані позначати їх індексом Е.
Щоправда, лякатися деяких екзотичних найменувань не варто. Наприклад, стабілізатор камедь — один із найбезпечніших інгредієнтів. Гуарова або ксантанова камедь, а також камедь ріжкового дерева природного походження. Їх одержують з гуари (горохового дерева) і ріжкового дерева відповідно, а ксантанову — шляхом ферментації вуглеводів. Ще один із нешкідливих емульгаторів-стабілізаторів — це моно- і дигліцериди жирних кислот, що їх виробляють із жирів. За радянських часів стабілізатори також використовували: в шістьох можливих рецептах пломбіру значилися або крохмаль, або борошно, або желатин, або агароїд.
У лабораторії закуплені ласощі перевірили на наявність немолочного жиру: його не знайшли в жодному з восьми продуктів. До речі, пломбір — це найкалорійніше морозиво: за стандартом в ньому має бути від 12 до 20 відсотків жиру. Жоден із протестованих зразків не «відставав» від цієї норми.
Крім того, пломбір перевірили на наявність синтетичних замінників цукру, які дедалі частіше з’являються у складі багатьох продуктів. Такої «хімії» не виявили.
Натомість в одному зі зразків знайшли кишкову паличку — або на виробництві не догледіли, або вже в магазині морозиво зберігали із порушеннями. Інші сім порадували відсутністю небажаної мікрофлори.
У підсумку, за результатами порівняльного тестування, загальну оцінку «відмінно» отримали пломбіри торговельних марок «Геркулес», «Рудь», «Премія», «Три ведмеді» і «Чистая линия». А задовільну оцінку — «Ажур» і «Буржуй».
Вл. інф.