Останніми роками стали популярними каміни, печі, грубки. Альтернативи такому опаленню годі й шукати, бо воно дешеве і надійне. Тож у пічника Андрія Гаврилюка (на знімку) багато роботи. Досвідчений майстер погодився поділитися  секретами свого ремесла.

— Мурувати печі мене навчив батько — Олександр Іванович, ще коли я був школярем. Тепер популярними стали каміни. Їх я теж змурував немало. Є мої витвори не лише в оселях мешканців Рівненщини, а й Київської, Житомирської, Волинської областей.

Тепла піч — безпрограшний варіант, який допоможе сім’ї не лише зекономити на газі, а й добре зігрітися у холодну пору року.

 Чи не найважливішим елементом грубки є шестиметрові ходи, через які дим виходить у комин. Правильно викладені, вони дають рівну й потужну тягу, а неякісні можуть призвести до біди.

 Вогонь слабкий, а чадний газ може потрапити до хати, коли димар закороткий. Не розпалюйте пічку за допомогою бензину чи солярки, щоб пришвидшити процес горіння дров. Це може призвести до вибуху і травм.

 Щоб піч довго та надійно служила, дуже важливо збудувати її з якісного матеріалу. Сучасний кахель, вогнетривка цегла не витримують жодної критики, тому раджу знайти матеріал радянського виробництва.

 Ніщо не зрівняється з теплом живого вогню. Найкраще його втримує камінь — базальт чи граніт.

Посміхнувшись від задоволення, що шанують його працю, Андрій Олександрович додає:

— Відкрию вам головну таємницю. Щоб грубка, піч чи камін добре служили, потрібна добра тяга. А вона залежить від розміщення будинку. На пагорбі вона буде завжди добра, а от в низині димар слід робити вищим. Якщо поблизу будинку є високі дерева чи багатоповерхівки, комин треба вивищувати, а його переріз визначати залежно від розмірів каміна.

Буває, що, перекладаючи стару грубку, дивуюся: як вона горіла? Димохід повністю сажею забитий, бо давно не чистили. Якщо ж піч погано прогрівається, тоді роблю «діагностику» і знаходжу причину, — розповідає майстер.

Андрій Олександрович каже, що він не тільки грубки мурує, із задоволенням фантазує, коли працює над створенням камінів, а й уміє монтувати газові конструкції, бо тривалий час був майстром у ПМК-5. Закінчив 6 училищ і здобув аж 12 робітничих спеціальностей, які, до речі, нині дуже цінуються.

 

Гоща 

Рівненської області.

Фото автора.