«Чи корисні газовані напої на основі тархуну?» — запитує наша читачка Ірина С. із Житомира.
Солодку газовану воду зеленого кольору споживачі полюбляють ще з радянських часів. Тоді головним інгредієнтом популярного напою був естрагон — трава, що належить до полинових й більше відома нам за назвою «тархун». Її вважають засобом, що стимулює апетит, травлення й навіть зміцнює судини.
Нині прохолодні напої зі смаком тархуну мають зовсім інший склад. Щоб зрозуміти це, досить уважно вивчити етикетку. Напій «з екстрактом тархуну» або «зі смаком тархуну» — це дві великі різниці, як кажуть в Одесі. Перше формулювання означає, що в рідині залишиться хоч щось натуральне...
Щоб продовжити термін придатності напою, його «присмачують» штучними добавками — консервантами, а щоб підсолодити «зелену воду», в неї кладуть цукор або його замінники, до того ж у чималих кількостях... Якщо ви прихильник усього натурального, вибирайте напій із традиційним «солодким піском». Утім, найчастіше сучасні виробники використовують дешевші підсолоджувачі на кшталт аспартама. За деяким даними, він має канцерогенні властивості.
Небезпечна для здоров’я й вуглекислота, за допомогою якої солодка вода перетворюється на газовану. Потрапляючи у шлунок, «бульбашки» підвищують його кислотність, спричиняють бродіння й порушують нормальний стан слизової.