Після виходу Великої Британії з ЄС та втрати Шотландії як значного виробника, лідерство в цій галузі перейшло до Іспанії.
Так, до трійки найбільших за обсягами виробництва продукції аквакультури країн увійшли:
– Іспанія – 242 тис. тонн (23,1 % від загального обсягу ЄС);
– Франція – 186 тис. тонн (17,8 %);
– Греція – 140 тис. тонн (13,4 %).
Зазначається, що загальні обсяги виробництва в ЄС залишалися відносно стабільними в період з 2008 по 2023 рік. Однак ця стабільність приховує різні динаміки в ключових країнах-виробниках: Греція демонструвала стійке зростання, Іспанія – різке скорочення з 2018 року, а Франція – відносну незмінність показників.
Основний асортимент продукції аквакультури ЄС включає форель, дораду, лаврака, коропа, тунця, лосося, а також молюсків (мідії, устриці).
Зокрема, у кількісному вимірі у 2023 році домінували мідії (34,5 %), форель (15,8 %) та дорада (10 %). У вартісному вираженні лідерами були форель (17,7 %), лаврак (13,3 %) та дорада (12 %).
За матеріалами Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.