За післявоєнні роки, констатують кримські мистецтвознавці, на півострові національний костюм практично повністю зник із повсякденного життя, і вже немає різниці в одязі кримських татар, українців, греків або вірмен...

Тому вирішили на базі Кримського інженерно-педагогічного університету провести свято національного костюма. Ініціатори свята — лабораторія гуманної педагогіки та кафедра педагогіки університету — поставили перед собою мету повернути національний костюм, або хоча б його елементи, в повсякденне життя кримчан.

Педагоги кафедри вирішили протягом усього робочого дня читати лекції, приймати іспити в національних костюмах. Їхній почин підтримали студенти й викладачі інших кафедр, які теж прийшли на лекції в національному вбранні.

Кульмінацією стала презентація весільної колекції, розробленої на кафедрі «Моделювання і дизайн швейних виробів». Викладачі та студенти з навчальної лабораторії «Селям» самі вигадали, пошили й показали оригінальні весільні вбрання нареченого і нареченої, витримані в кримськотатарському національному стилі.

За словами завідувачки кафедри «Моделювання і дизайн швейних виробів» доктора педагогічних наук Лєнузи Тархан, дизайн сучасного вбрання із урахуванням елементів національного одягу проходить червоною ниткою через підготовку майбутніх модельєрів. А носити чи не носити національний костюм — вирішувати самим студентам, і тому проведення подібних свят тільки вітається.

Студентка університету Ольга Наталич, яка навчається в магістратурі і прийшла цього дня в українському національному костюмі, наголосила, що будь-яке вбрання з елементами національного костюма на порядок дорожче за звичайний ширужиток, і якщо держава зацікавлена у відродженні національного одягу, то необхідне пільгове оподатковування цієї продукції, серійне виготовлення елементів національного орнаменту, інакше національний одяг буде недоступний простим громадянам.

В організації та проведенні свята найдіяльнішу участь узяли благодійний фонд «Берегиня», ліга кримськотатарських жінок, єврейський молодіжний центр «Гілель». Учасники свята, окрилені успіхом, вирішили зробити його традиційним і через своїх випускників поширювати національні костюми в усіх школах Криму.