У Чернігові розгортається скандал довкола ... Сімаргла. Давній слов’янський бог вогню, покровитель насіння, паростків і коріння, оберігач рослин, посередник між небесним та земним світом зображений на наріжному камені капітелю Борисоглібського собору, збудованому в 1123 році. Саме цей образ крилатого пса зі зміїним хвостом припав до душі архітектору Сергію Сирбу, який взяв участь у конкурсі «Громадської думки» — «Зроби Чернігів кращим у світі».

На суд чернігівців винесено десять відібраних журі проектів. За голосуванням переміг «Сімаргл-Захисник». Як вважає «Громадська думка» скульптурне втілення проекту має стати «неофіційним символом, а також оберегом нашого міста», бо «Чернігівський Звір поєднує у собі якості символа і талісмана, що протягом тисячоліть захищає Княже місто».

Зрозуміло, ідея громадської організації мала достатньо підтримки серед чернігівців, адже її реалізація давала обласному центру ще одну своєрідну пам’ятну скульптуру. Вона б привертала увагу туристів, стала б місцем для фотографування, відпочинку молоді.

Однак громадська організація не має права самовільно встановлювати скульптуру там, де їй забажається. Депутати ж Чернігівської міськради на своїй останній сесії відхилили розгляд питання про виділення землі для встановлення Сімаргла.

Чому?

— Це загалом передвиборний хід «Громадської думки», — пояснив депутат міськради Володимир Ступак. — Вони вже готуються до місцевих виборів і в такий спосіб шукають симпатії виборців, прагнуть здобути багато мандатів у міськраді.

На його думку, подібні акції повинні проводитися з врахуванням думки фахівців, істориків, церковних діячів.

Останні, до речі, напередодні сесії виступили з різким осудом згаданого починання. Так, архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій у своєму зверненні зазначив, що «єпархія Української Православної Церкви занепокоєна рішенням об’єднання «Громадська думка» про возведення в місті Чернігові, в древній Православній Святині, на території Борисоглібського монастиря на Валу, пам’ятника язичницькому ідолу Сімарглу».

«Чернігів — православне місто, а тому не потребує захисту язичницьких ідолів, — зазначив він. — Сьогодні, говорячи про Сімаргла як про «покровителя та захисника нашого міста», ми зрікаємося таких всесвітньо шанованих святих, наших покровителів, як Антоній Печерський, князь Михаїл та боярин його Федір, святитель Феодосій, преподобний Лаврентій, новопрославлений Святитель Філарет та багато інших».

Висловив свої претензії до проекту бронзового «Сімаргла-Захисника» і дизайнер-монументаліст Борис Дєдов:

— Собака над церквою, морда його впирається у хрест Катеринки...

Крім того, він повідомив, що Сімаргл уже 15 років є логотипом його підприємства. Чернігівського Звіра Б. Дєдов не раз відливав для вручення переможцям у номінації «Людина року», він був подарований у Сеньковці Леоніду Кучмі, Володимиру Путіну, Олександру Лукашенку.

Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь зауважив, що не може бути мови про розміщення скульптури на Валу і про це не йшлося. Він повідомив, що автори цієї ідеї знайшли куточок для реалізації свого задуму поблизу на вулиці Підвальній.

... Тим часом Сімаргла майстри помістили на капітелі колони православного собору. Це, як пояснюють дослідники Олена та Сергій Колесники, насправді істота, «що втілює Космос як живий організм». Бо у 1123 р. були такі міфічно-метафоричні уявлення про нього. Одне слово, образ загадкового Звіра й через майже 900 років не залишає байдужими чернігівців. Добре, однак, у цьому те, що він збудив у місті думку про давнє минуле краю, історію соборів, спосіб мислення давньоруських зодчих.

На знімках: Сімаргл на капітелі Борисоглібського собору; «Сімаргл-Захисник» Сергія Сирбу.