Перебуваючи в Дягові Менського району, я здивувався, побачивши поряд із силосною ямою іншу, схожу, але заповнену доверху тирсою, подрібненою щепою. Фермер Олексій Бутенко, як знаю, чимало у своєму великому господарстві запровадив новацій (він орендує в селян понад 1000 гектарів землі). Яке ж призначення цього «силосу» з тирси, подрібнених гілок, кори, стружки?
— А все дуже просто, — пояснив Олексій Іванович під час зустрічі, — ці відходи в мене йдуть у діло, 1,2 куба дає економії 70 літрів дизельного пального.
Виявляється, у ФСГ «Бутенко» працює пилорама, фермерське господарство займається також прочищенням захисних смуг, пришляхових насаджень. Отож відходів щороку збирається чимало. У зв’язку з цим О. Бутенко закупив подрібнювач деревини, який дає змогу переробляти гілки у зручну для транспортування і подальшого використання масу. За день такий агрегат може видати «на-гора» до 70—80 кубів подрібненого деревного сміття.
На господарському дворі у фермера до пізньої осені працює сушарка. Раніше вона забирала вологість у зерна за допомогою спалювання дизельного пального. На одній із виставок фермер зацікавився установкою з виробництва тепла чернігівського винахідника Олега Топорця. Те, що вона може «споживати» відходи вологістю до 70 відсотків, зацікавило Олексія Івановича. Тепер ця новинка працює у фермерському господарстві й заощаджує йому не одну сотню тисяч гривень.
— У силосну яму звозимо відходи пилорами, — розповідає далі фермер. — Крім цього, додаємо сюди полову, очищені кукурудзяні качани, лушпиння, інший непотріб, який раніше вивозили на смітник. Ось так і заготовили цьогоріч 500 кубів біопалива. Воно до 280 градусів дає тепла в агрегаті, який подає його в сушарку.
Нинішнього виробничого сезону фермер використав майже 300 тонн цієї суміші на підігрів зерна.
За допомогою біопалива вдалось просушити й довести до потрібного рівня вологості понад 3000 тонн пшениці, жита, кукурудзи. Отже, економія від застосування нової технології, дешевих відходів досить значна. Адже раніше ФСГ для нагріву котла зерносушарки закупляло до 60 тонн дизельного пального.
Нині О. Бутенко планує й далі запроваджувати режим енергозбереження на виробничих дільницях свого господарства. На черзі — виготовлення біогазової установки. Адже на його фермі є достатньо гною, щоб отримувати дешевий газ.
Чернігівська область.
На знімку: Олексій Бутенко під час літньої заготівлі «енергетичного силосу».
Фото автора.