На одній з обласних нарад з енергозбереження прозвучала фраза, що потрібно, де це економічно вигідно, замінювати дорогий імпортний газ нетрадиційними видами палива і, зокрема, дровами. Сказане посадовцем викликало у присутніх посмішку. Бо традиційнішого виду палива, як дрова, для Волині, 34 відсотки території якої вкрито лісами, бути не може.
А тим часом у структурі споживання палива в області на дрова припадає лише 3 відсотки, тоді як на газ — 83. Від дров відрікалися навіть в оточених з усіх боків лісом селах, куди прийшло «голубе паливо». Ще донедавна відходи деревообробки можна було побачити на узбіччях доріг, на звалищах і в тих само лісах, куди їх вивозили недобросовісні переробники. Тепер господарі пилорам не поспішають викидати тирсу й деревні обрізки. На них знаходяться покупці. Лави споживачів цієї продукції нещодавно поповнило й Ратнівське міжрайонне управління водного господарства.
Здійснивши підрахунки, в управлінні дійшли висновку: обігрівати приміщення, спалюючи природний газ, надто дорого. Тому в 2008—2009 роках провели реконструкцію опалювальної системи. В адмінприміщенні управління поряд з уже діючим газовим котлом вітчизняного виробництва встановили чеський твердопаливний котел, який працює на дровах. Якщо досі для підтримання в приміщенні належного температурного режиму потрібно було щодоби витрачати 85 кубометрів газу, то нині спалюється лише два складометри дров. Це дало можливість щомісяця економити 2600 гривень. А витрачені на реконструкцію опалювальної системи кошти буде відшкодовано вже за 7,5 місяця.
У центральних ремонтних майстернях змонтували твердопаливний котел білоруського виробництва. Паралельно з цим також замінили металеві труби на більш теплозберігаючі поліпропіленові. Котел теж працює на дровах, яких удосталь у Ратнівському районі. У ньому як паливо можна також використовувати торфобрикети та інші горючі матеріали. Замість 95 кубометрів газу вартістю 249 гривень у майстернях тепер за добу використовують для обігріву півтора складометра дров (102 гривні). Термін окупності робіт — менш як два місяці.
На Старовижівській дільниці цього ж управління паралельно з газовим встановлено твердопаливний котел. Завдяки заміні імпортного газу дровами місцевого лісгоспу тут щомісяця економиться 770 гривень. Окупність проекту становитиме 13,7 місяця.
Дедалі більше підприємств та установ області починають використовувати як паливо дрова і відходи деревообробки. І це характерна ознака часу. Ставиться завдання підвищити частку цих видів палива із 3 до 8—10 відсотків, що в умовах Волині цілком реально. З’являються нові підприємства, які спеціалізуються на виробництві паливних пілетів із тирси, щепи, гілляччя. В Ковелі україно-литовське СП «ВолиньКальвіс» випускає високоефективні твердопаливні котли, які не поступаються імпортним.
 
Волинська область.