Дієвську гору у Кременчуці досі знали як місце «дислокації» міського звалища. Його розміри та стан вже давно набули «критичних меж». Тепер полігон побутових відходів приноситиме не лише шкоду, а й користь. Віднині тут видобуватимуть біогаз. Це перший такий проект в Україні, що реалізується спільно з німецькими інвесторами — компанією «ХААЗЕ», яка має значний досвід створення заводів із переробки сміття. Відповідну угоду про це рік тому підписали Полтавська облдержадміністрація та Кременчуцька міськрада.
Нині компанія «ХААЗЕ» вже реалізувала один з етапів інвестиційного проекту — на полігоні облаштовано першу свердловину, яка й дала перший газ. Цими днями голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев, міський голова Кременчука Микола Глухов, міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко та керівники німецької компанії в урочистій обстановці запалили символічний факел. Ця подія ознаменувала початок видобутку біогазу, який використовуватимуть для вироблення електроенергії для потреб наддніпрянського міста.
Планується, що згодом компанія «ХААЗЕ» пробурить ще п’ять свердловин, а також побудує сміттєпереробний завод, який дасть змогу утилізувати сміття, водночас отримуючи біогаз та електроенергію. Орієнтовна вартість проекту становитиме 30 мільйонів євро. Частину необхідної суми буде залучено за рахунок продажу Україною квот на викиди по лінії Кіотського протоколу.
Цікаво, що спочатку цей проект компанія мала намір реалізувати в Полтаві, адже обласний центр теж давно «задихається» від перевантаженості міського звалища поблизу села Макухівка. Свого часу місцеві жителі влаштовували там пікетування дороги, що веде до полігону, проти існування якого вони весь цей час протестують. Однак міська влада, незважаючи на неодноразові оптимістичні заяви, продовжує зволікати з вирішенням цього нагального питання. Ось і з німецькими партнерами не змогли дійти згоди.