До кінця року в Запорізькій області мають завершити енергопаспортизацію будівель бюджетної сфери, а також провести аудит використання енергоресурсів у лікарнях та загальноосвітніх закладах. Таке рішення було прийнято на нещодавній нараді в облдержадміністрації за участі керівників представницьких та виконавчих органів влади, територіального управління державної інспекції з енергозбереження у Запорізькій області, ВАТ «Запоріжжяобленерго», енергосервісної компанії «Екологічні системи» та уповноважених представників наукових закладів.
Щоб з’ясувати, які заходи з енергозбереження вже втілюються в життя, які мають перспективу реалізації і чим можна допомогти територіям у цьому, було прийнято рішення провести «пропускання» районів. Таку місію взяв на себе перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, котрий курирує питання реалізації політики енергозбереження в регіоні. Він уже провів співбесіди з керівниками органів виконавчої влади Приморського, Гуляйпільського, Вільнянського, Мелітопольського, Михайлівського, Бердянського, Пологівського та Оріхівського районів.
Загальною специфікою є те, що кожна територія, виходячи з власних умов та можливостей, уже розробила комплексну програму використання енергетичних ресурсів. Активно реалізують такі проекти в Приазовському, Приморському та Гуляйпільському районах. Там не тільки замінюють у громадських приміщеннях розсохлі дерев’яні віконні рами на склопакети, а й використовують економні лампи для їх освітлення, модернізують газові котли і вводять у дію котельні, що опалюються соломою. А от у Михайлівському та Вільнянському районах до цього ще не дійшли руки. Тому їм порадили не «винаходити велосипед», а вивчити досвід сусідів.
— Енергозбереження — це комплекс заходів, де кожен район може знайти свій напрям, який буде економічно вигідний саме для нього, зазначив Олександр Бережний. — Ми не повинні обмежуватися котлами, освітленням, склопакетами. Треба використовувати і лічильники води, теплової енергії та інші резерви, про які ми не думали раніше.
Нині в області багато уваги приділяється створенню потужних парків вітрових електростанцій. Але виникла проблема з реалізацією цих проектів. Бо технічні можливості для приєднання вітрових електростанцій до електричних мереж є лише в Приазовському та Бердянському районах. Крім цього, незважаючи на очевидні напрацювання, всі сільські території не мають достатніх коштів. Тому Олександр Бережний доручив головам райдержадміністрацій поінформувати головне управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА стосовно необхідних обсягів фінансування заходів з енергозбереження на поточний рік. Передбачається, що це питання розглянуть на найближчій сесії обласної ради.