Понад 80 тисяч гектарів деградованих і малопродуктивних земель відведуть для створення лісових насаджень. Це дієвий спосіб відновлення земель, що використовується в Донецькій області. Крім того, одним із способів стабілізації ситуації є залуження їх багаторічними травами. Загальна площа, на якій потрібно виконати ці роботи, — 124 тисячі гектарів. Надалі такі землі використовуватимуть як кормові угіддя. Значна частка деградованих та малопродуктивних земель — типова проблема області. До неї додається загальне погіршення стану ґрунтів: ерозія, зсуви, забруднення берегових зон річок і моря.
— Донецький кряж багатий на корисні копалини, у нас діють кар’єри, шахти, промислові підприємства. Поруч — розвинений аграрний сектор, — зазначив заступник голови ОДА Кім Берестовий. — Проте маємо багато проблем: земля використовується неефективно, особливо там, де вона розпайована, де є приватні селянсько-фермерські господарства. У регіоні повинна працювати система науково обґрунтованого землеробства, використання добрив, засобів захисту тощо. За останні роки керівництво області активно працює в цьому напрямі.
Зокрема, для створення захисних насаджень на еродованих землях із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища цього року буде виділено 3 мільйони гривень, а на консервацію деградованих та забруднених земель — 4,5 мільйона. Торік виконання заходів з охорони, відтворення і забезпечення раціонального використання земельних ресурсів у регіоні було профінансовано майже на 108 відсотків: витрати на землеохоронні заходи з усіх джерел фінансування становлять 27 мільйонів гривень.