Чи застосовують місцеві суди положення Конституції як норми прямої дії? Це запитання наш кореспондент адресував Олександру ФУНЖІЮ, голові Петровського районного суду Донецька:
— Конституція як закон прямої дії дає можливість розв’язувати чимало правових колізій. Розгляд заяв громадян про стягнення з підприємств заборгованості із зарплати, захист честі та гідності людини — приклади прямого застосування положень Основного Закону в нашій судовій практиці. Маємо гарне законодавство щодо захисту прав і свобод людини, але часто відсутні механізми його реалізації. Час підкидає нові випадки з практики: наприклад, торгівля людьми, викрадення і катування особи злочинними елементами, порушення прав інтелектуальної власності. Відчувається фахова неготовність правоохоронних органів до правової оцінки таких дій. Зокрема, протягом року до нашого суду надійшла лише одна справа із неліцензійного використання комп’ютерної програми, що, звичайно, не відбиває справжнього стану речей.
Із прийняттям Основного Закону розпочалося реформування судової системи. Разом з тим досі залишається проблемою невідповідність закону «Про судоустрій в Україні» Конституції України. Основний Закон гарантує незалежність судів. А в реальності суд до сьогодні не є юридичною особою, не має рахунку в банку, а фінансується Державною судовою адміністрацією, до того ж не в повному обсязі від потреб. Місцеві бюджети не мають права спрямовувати кошти до судів, і це зроблено правильно — щоб не поставити правосуддя у залежність. Водночас від місцевої влади багато в чому залежить створення умов діяльності судів і суддів. Сподіваємося на якнайшвидше прийняття Верховною Радою змін до закону про судоустрій, які відповідали б положенням Конституції про незалежність судової гілки влади.
Записала Ліна КУЩ.
Донецьк.