Мінімальна заробітна плата (тариф першого розряду) у Донецькій області повинна бути на 20 відсотків вищою, ніж встановлений законодавством мінімум. Таку норму закладено до нової регіональної угоди, підписаної між обласною радою профспілок та обласною державною адміністрацією. Сьогодні рівень безробіття в області — один із найнижчих в Україні. За останні п’ять років тут створено 270 тисяч нових робочих місць, у тому числі 52 тисячі — за інноваційними проектами.
— П’ять років тому однією із найгостріших була проблема обвального призупинення виробництва, — зазначив на звітно-виборній конференції Донецької обласної ради профспілок її голова, народний депутат Василь Хара. — При цьому наша позиція діаметрально відрізнялася від позиції центру. Який наполягав на тому, що треба скорочувати чисельність працівників, привести її у відповідність із обсягами продукції. А ми виступали за збереження колективів і нарощування виробництва.
Одним із механізмів, який допомагав відстоювати права трудящих, стали регіональні угоди між профспілками та органами місцевого самоврядування. На жаль, за п’ять років банкрутами в області стали майже 450 підприємств. Особливо болісно ці процеси проходили в автомобільній промисловості, будівництві, сільському господарстві. У 2000 році заборгованість із заробітної плати в області становила майже мільярд гривень. На кінець 2004 року ця сума скоротилася до 230 мільйонів, головним чином завдяки виплаті боргів вугільникам.
Під пильним наглядом профспілок повинна перебувати охорона праці, наголосив Василь Хара. У шкідливих умовах праці зайняті 75 відсотків працівників вугільної промисловості, 70 відсотків коксохіміків, 57 відсотків металургів і машинобудівників. За звітний період на виробництві сталося близько тисячі нещасних випадків зі смертельними наслідками, і ця статистика не може не турбувати.
Представники профспілок провели майже п’ять тисяч перевірок дотримання законодавства про працю. За виявленими порушеннями було вжито заходів, аж до передання справ до прокуратури. Донецькі профспілки вносили сотні пропозицій про зміни до нормативно-правових актів України про працю, про загальнообов’язкове державне страхування від нещасних випадків на виробництві та інших. Така активність значною мірою пояснюється тим, що керівник обласної ради профспілок Василь Хара очолює парламентський Комітет із питань соціальної політики і праці. Делегати конференції виявили довіру своєму лідеру, обравши його головою і на наступний термін. Захист економічних, соціальних і трудових прав та інтересів трудящих області залишатиметься пріоритетом для обласної ради профспілок на найближчі роки.