Таке рішення прийнято на сесії облради. Йдеться про погашення заборгованості в заробітній платі. Нині сума боргу становить 22,3 млн. грн., що порівняно з відповідним періодом минулого року менше майже на половину. Найбільші борги — по селах: 44% загальної суми. Ситуація у сфері оплати праці залишається складною: в 14 районах області з початку року зросла заборгованість. Крім того, є ще 20 млн. грн. боргу за підприємствами, що перебувають у процедурі банкрутства. Його повернення досить проблематичне. І хоч до керівників підприємств-боржників застосовують різні засоби впливу, фінансово-економічне становище не дає повністю повернути людям кревні.
Шанс на одужання
Учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання радіохіміотерапії в онкології», що відбулася на базі Української медичної стоматологічної академії, обмінялися досвідом і ознайомились з новими методами лікування онкохворих. Як зазначив головний лікар обласного онкологічного диспансеру Володимир Лукашенко, застосування нових методів лікування дає шанс на повне або часткове одужання. Якщо раніше онкодиспансери складалися лише з двох відділень — хірургії та радіології, то нині в Україні, як і за кордоном, хірургічне втручання поєднується з радіо- й хіміотерапією. Новий підхід у 30 разів зменшує смертність серед хворих на рак. Теза про те, що онкологічного хворого повинні лікувати три спеціалісти: радіолог, онколог і хірург, — стає незаперечною.
«Калинка» — Шеплер: фройндшафт!
Дошкільний навчальний заклад «Калинка», що в Степному Полтавського району, більше десяти років підтримує дружні зв’язки з дитячим садочком імені Луїзи Шеплер міста Людвігшафен (Німеччина). Вихователі обмінюються досвідом, а малята із задоволенням надсилають одне одному свої малюнки, аплікації та сувеніри. Таке заочне спілкування допомогло полтавським педагогам дещо змінити принципи виховання дітей: девізом працівників «Калинки» став вислів «Усі діти — найкращі!». Колектив дитсадка вважає, що в центрі уваги педагога мають бути інтереси і здібності кожної окремої дитини.
Незавидна популярність
Кількість пацієнтів колишнього полтавського медвитверезника стабільно збільшується. Якщо в 2002 році «швидка допомога» доставила в кризове наркологічне відділення обласного наркодиспансеру 993 громадянина, то в 2003-му — 1042, а за півроку нинішнього — понад 500. Зростання відбувається за рахунок «бомжів», проте потрапляють сюди клієнти і з більш-менш нормального соціального середовища.
Місто візьмуть у розв’язку
Біля житлового масиву Левада в Полтаві відновлено розпочате десять років тому, але призупинене через брак коштів будівництво автомобільної розв’язки на трасі Київ—Харків. Для цього вже виділено 2 мільйони гривень при потребі 30. Розв’язка стане складовою кільцевої об’їзної дороги навколо обласного центру і значно зменшить потік транзитного транспорту через місто — отож поліпшить його екологічний стан, сприятиме безпеці руху.