Ранкове та денне засідання 19 червня
Сесія розглянула проект закону про недержавне пенсійне забезпечення (друге читання). Голова Комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності Віктор Капустін, представляючи проект, зазначив, що у процесі доопрацювання від депутатів надійшло 937 поправок і пропозицій, значну частину їх враховано. В. Капустін переконував колег, що прийняття цього закону гарантуватиме надійність зазначеного виду пенсій, бо матиме ефективний контроль за дотриманням декларованих умов їх надання. Однак були й інші міркування.
Так, Віктор Пинзеник вніс пропозицію про неприйнятність закону на тій підставі, що, на його думку, він відкриває шлях до масштабних шахрайств та зловживань. Схожу позицію висловив і Володимир Яворівський. Він застеріг, що запропонований закон зробить можливими ті афери, які завдали стільки бід і негараздів за часів сумновідомих трастів. Застереження справило враження: під час голосування проект набрав 223 голоси.
На вимогу депутатів БЮТ та СПУ було оголошено перерву на 30 хвилин. Після перерви Олександр Мороз оголосив узгоджену позицію фракції СПУ та БЮТ. А саме, назріла нагальна потреба у поверненні до процедури прийняття законопроектів за схемою: обговорення—голосування. Проект набрав лише 207 голосів.
На пропозицію Володимира Черняка проект закону про внесення змін до Закону «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (стосовно спеціального торгового патенту) з голосування знято.
До проекту закону про охорону земель було внесено 94 доповнення та поправки. Частину враховано, інші обговорено у залі. Під час голосування проект набрав понад 300 голосів і став законом.
Після короткого обговорення поправок до проекту закону про державний контроль за використанням та охороною земель сесія 236 голосами ухвалила його.
Не було принципових заперечень або зауважень і до проекту закону про внесення змін до законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про боротьбу з тероризмом». Його схвалено більшістю в 277 голосів.
Проблема ПДВ сьогодні дуже болюча. Давно вже звучать голоси за відміну цього виду оподаткування. Проект нового закону «Про податок на додану вартість» має на меті упорядкувати систему оподаткування. Зокрема, у сфері АПК. Але дехто з депутатів вважає, що він потребує серйозного доопрацювання і його варто перенести на третє читання. Зрештою, після вилучення кількох спірних статей, проект схвалено більшістю у 321 голос.
На початку сесія розглянула питання про обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Якихось розбіжностей щодо кандидатури не виникло. Голова Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко запропонував кандидатуру нинішнього Уповноваженого — Ніни Карпачової.
Проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата Володимира Щербаня підтримала переважна більшість його колег.