Згідно з постановою Верховної Ради України цього року в урочистій обстановці відзначатимуть 600-річчя від дня першої письмової згадки про Одесу. Таким чином, місто додало до своєї історії 379 років.
За словами викладача Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Тараса Гончарука, першу історичну згадку про поселення Хаджибей, на якому збудовано Одесу, зафіксовано в 1415 році.
Історик також зазначив: «Ще за часів польсько-литовської держави під управлінням короля Ягайла в хроніці згадується, що монарх відправив допомогу у вигляді хліба візантійському імператорові з порту свого Коцюбіїв».
Краєзнавець Тарас Максимюк розповів, що перший етап одеської історії — античний і доантичний. Цю культуру повністю знищили кочівники. Другий період збігається з часами Київської Русі. Він тривав до узяття Хаджибея. До речі, ще до російських військ його брав козацький гетьман Петро Калнишевський. Третій етап — від перейменування на Одесу.
Місцеві археологи тим часом переконливо довели, що стародавні, зокрема, античні грецькі поселення на території сучасної Одеси виникли ще в середині першого тисячоліття до нашої ери, а можливо, й раніше — ледве не за часів Гомера. 
Про це свідчать дані розкопок, проведених археологами Андрієм Красножоном і Андрієм Добролюбським, що ведуться ще з 1990-х. Вони свідчать про наявність великого давньогрецького міста на території нинішнього Приморського бульвару. Частина цього поселення, яку ідентифікували як гавань Істріан, тепер чи то сповзла в море, чи просто затоплена водами Одеської затоки. А інша — простяглася аж до району Грецької площі. Про це сьогодні нагадує міні-музей під скляним ковпаком на Приморському бульварі.
Усе це свідчить про те, що територія нинішньої Одеси була заселена ще з давньогрецького періоду.
 Громадська організація «Одесі —  600» розробила план святкування ювілею міста, і деякі його пункти вже почали реалізовувати. План передбачає встановлення стели зі згадкою про фортецю Коцюбіїв латинською та українською мовами польського хроніста Яна Длугоша, розробку спеціального туристичного маршруту, моніторинг викладання історії в школах, проведення конференцій, круглих столів, виставок, виготовлення ювілейної медалі.
 
Одеса.